De prikpost in de TXL sporthal.
De prikpost in de TXL sporthal. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

GGD: “Huisarts vaccineert niet thuis”

Algemeen

De GGD heeft vrijdagochtend een dringend advies gegeven aan Texelaars van 75 jaar en ouder om zich alsnog aan te melden voor de prikpost in de TXL sporthal in Den Burg als zij dat nog niet gedaan hebben.

Dan gaat het met name om de niet-mobiele Texelaars die aanvankelijk thuis een vaccinatie zouden krijgen. De huisartsen op Texel kregen afgelopen week te horen dat zij dat toch niet mogen doen, omdat het vaccin van Pfizer niet in enkele doses mag worden vervoerd. Dat zou strijdig zijn met de regels van de GGD en het RIVM.

Dat betekent dat elke Texelaar van 75 jaar en ouder die op Texel in aanmerking wil komen voor een vaccinatie zich bij de GGD moet aanmelden om langs te kunnen komen bij de prikpost in de TXL sporthal. 

De prikpost aan de Emmalaan is van komende zaterdag tot en met dinsdag 2 maart van 8:00 uur tot minstens eind van de middag in bedrijf. Het halen van een vaccin gebeurt daar op afspraak. Een afspraak is te maken via de oproep die elke Texelaar van 75 en ouder afgelopen week van de GGD heeft gehad.

Volgens de GGD is het na dinsdag 2 maart voor 75-plussers op Texel niet meer mogelijk om zich op het eiland te laten vaccineren. “Een alternatief is dan de priklocatie in Den Helder die op 8 maart opengaat.”

Texelaars die een écht vervoersprobleem hebben om bij de TXL sporthal te komen, kunnen volgens de GGD op maandag 1 en dinsdag 2 maart contact opnemen met Texels Welzijn (0222-312 696) voor hulp. 

Tot en met dinsdag 2 maart is er ook tijdelijk een halte bij de sporthal voor de Texelhopper. Deze tijdelijke halte heeft de naam ‘TXL sporthal’. De halte is enkel beschikbaar voor de kleine Texelhopperbusjes.

Een uitzondering op het thuisprikken vormen de woonvoorzieningen op het eiland zoals verpleeg- en verzorgingshuis en beschermd wonen. Daar gaat vandaag (bij de Hollewal en de afdeling Ons Huis van de Schuttehof) en begin volgende week een mobiel huisartsenteam van Huisartsencombinatie Kop van Noord-Holland langs de bewoners om vaccinaties tegen het coronavirus toe te dienen.

In de papieren Texelse Courant van vandaag (vrijdag) staat in een artikel op pagina 2 nog wel dat Texelaars (75 plus) die thuiswonend en niet-mobiel zijn een prik van de huisartsen krijgen, maar dat is inmiddels achterhaalde informatie. Dat artikel werd donderdagmiddag geschreven. Vrijdagochtend werd duidelijk dat de huisartsen toch niet thuis bij mensen vaccinaties mogen zetten en daar is bovenstaand artikel op gebaseerd.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 9 uur geleden 9
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30