Afbeelding
Foto: Gosse Kruger

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Retail voert de druk op: 3 maart open noodzakelijk

Algemeen

De winkels moeten en kunnen op 3 maart open. Dat is de oproep van brancheorganisatie INretail die op Texel wordt gesteund door het Texels Ondernemers Platform (TOP).

“De detailhandel is nog niet zo lang dicht als de horeca, maar kapitaalsintensiteit is moordend: januaricollecties moeten nu betaald worden terwijl er in de winter niet is verkocht. Er is geen enkele vorm van voorraadcompensatie die enigszins in de buurt komt van de kapitaalsinzet van ondernemers. Daar zit een heel groothandelsketen en productie ook nog achter die nu allemaal op hun geld moeten wachten”, legt TOP-manager Michel Gregoire uit.

INretail stelt in een persbericht: “Bij bijna driekwart van de gesloten winkels kelderde de omzet in januari zestig tot honderd procent blijkt uit onderzoek met 1.300 deelnemers. Van de ondernemers is 72 procent heel erg bezorgd over het voortbestaan van de zaak waar dit half januari 63 procent was. Het aantal ondernemers met liquiditeitsproblemen stijgt naar 56 procent.”

INretail vervolgt: “De winkels moeten zo snel mogelijk heropenen om het tij te kunnen keren. De lente komt er aan. Consumenten willen nieuwe dingen kopen en helpen zo de problemen bij winkeliers oplossen, maar het kabinet houdt dit tegen. Terwijl de winkels coronaproof open kunnen zijn. Nederland is er aan toe.”

Dit weekend werd bekend dat er een aantal - zeer geringe - versoepelingen komen. Voor de retail lijkt dit vooralsnog weinig op te leveren. De spanningen nemen - met name bij ondernemers - stevig toe. Er wordt weinig perspectief geboden en de manier waarop er wordt versoepeld lijkt steeds vaker willekeurig gekozen.

Anderhalve week geleden hebben TOP en KHN Texel al een brief aan de Tweede Kamer mee-ondertekend namens detailhandel en horeca op alle Waddeneilanden. Afgelopen week gingen stemmen op onder Texelse detaillisten om de druk maximaal op te voeren. Winkelhart, OV De Koog aan Zee, OV Den Hoorn ondersteunden direct, de steun is er volgens Gregoire ook vanuit de andere dorpen.

TOP heeft contact gemaakt met Paul Te Grotenhuis van INRetail, met Hans van Aalst van Citymasters, MKB NL-Noord-Holland en Frank Quix (Retailadvies); al deze standsorganisaties hebben de druk in aanloop naar het Catshuisoverleg gemaximaliseerd om detailhandel te openen. Veelgebruikte RIVM cijfers die aangehaald werden: thuissituatie draagt 78 procent bij aan de besmettingen, detailhandel 0,7 procent.

Ook heeft TOP weer contact gemaakt met Tweede Kamerleden die vorig jaar enkele malen op Texel waren: deze week -nog voor het debat- wordt de situatie van de Texelse detailhandel en horeca daar verder toegelicht. Vandaag geven al deze standsorganisaties opnieuw aan dat alleen private shopping toelaten echt onvoldoende is en dat niet alleen winkels maar ook de horeca weer deels open moet gaan.

Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 18 uur geleden
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 23 uur geleden
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6
Storm op komst.
De Lezersfoto - Slecht weer op komst Algemeen 21 apr, 08:00
Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 20 apr, 12:30 7
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 20 apr, 10:30