Vlnr: Pepijn Lijklema, Jord Kuiken en Monique de Ridder, energiecoaches en aanspreekpunt van EnergiePunt Texel.
Vlnr: Pepijn Lijklema, Jord Kuiken en Monique de Ridder, energiecoaches en aanspreekpunt van EnergiePunt Texel. Foto: EnergiePunt Texel

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

EnergiePunt Texel biedt gratis advies op maat

Algemeen

Tijdens de vorst vorige week draaide in menig huis en bedrijf de gasmeter sneller. Het bevestigt nog maar eens: energie besparen loont. Maar hoe pak je dat aan? De energiecoach van EnergiePunt Texel komt graag langs voor gratis advies op maat.

Leo Timmers van TexelEnergie (TE): “We werden regelmatig gebeld door mensen die informatie wilden over verduurzaming. Begrijpelijk, want het is belangrijk. We realiseerden ons dat er behoefte is aan een centraal onafhankelijk informatiepunt, laagdrempelig en makkelijk bereikbaar voor particulieren en bedrijven.”

Particulieren, ondernemers, organisaties of bungalowparken die advies willen zijn van harte welkom

Het leidde tot de oprichting van EnergiePunt Texel, een samenwerking tussen TE en DATXL (Stichting Duurzame Alliantie Texel). Timmers: “TexelEnergie heeft een faciliterende rol en kan, nu het financieel weer goed gaat, middelen beschikbaar stellen om het eerste gesprek gratis aan te bieden.”

Particulieren, ondernemers, organisaties of bungalowparken die advies willen zijn van harte welkom. Zij kunnen zich aanmelden via de website www.energiepuntexel.nl of bellen met TexelEnergie. Daarna volgt via de mail een uitnodiging om een elektronisch dossier in te vullen, met gegevens over de woning en het energieverbruik. Dat duurt circa tien minuten.

Vervolgens nemen energiecoaches Jord Kuiken of Pepijn Lijklema contact op. Kuiken: “Voor een check en eventueel aanvullende gegevens.”

Volgende stap is dat de energiecoach langs komt, samen met de bewoner/ondernemer door de woning of het bedrijf loopt en de mogelijkheden voor besparing en verduurzaming doorneemt. Dit wordt vastgelegd in het zogeheten Hoomdossier. Dit geeft een goed overzicht van de mogelijkheden én een indicatie van de eventuele kosten en besparingen.

In het dossier is een stappenplan te vinden voor nu en voor de toekomst. Welke maatregelen je direct kunt nemen en welke je beter nog kunt uitstellen. Er kan ook worden gekeken naar subsidiemogelijkheden. Wie daarna hulp en advies wil bij het uitvoeren van het stappenplan, kan ook bij EnergiePunt Texel terecht. Dit vervolg is overigens niet kosteloos.

Timmers: “Veel mensen willen hun huis verduurzamen. Er zijn veel mogelijkheden. Isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp en noem maar op. Welke keus moet je maken?”

Kuiken: “Het verschilt per situatie. Op Texel is bijna geen huis hetzelfde. Ook veel oudere huizen, die niet goed geïsoleerd zijn. Belangrijke vraag die je kunt stellen is: hoe kun je energie besparen? Als je op het niveau zit dat je niet verder omlaag kunt, ook de vraag hoe je het gebruik kunt compenseren met duurzame opwekking. Er zijn veel technische oplossingen. Eerste vraag die je jezelf eigenlijk moet stellen is: Wat is het doel? Wil je kosten besparen, wil je verduurzamen of beiden? Daar gaan we mee aan de slag en bieden advies op maat.”

Lijklema: “Wij hebben veel kennis over energie en -besparing in huis, ook hoe het lokaal is georganiseerd. Stel dat iemand in een bepaalde buurt een investering in isolatie of zonnepanelen overweegt, en er blijken in de omgeving meerdere mensen met soortelijke plannen, dan kunnen we dat mogelijk combineren of kijken of er via de Postcoderoos een centraal opwekpunt is te realiseren. Wij zijn onafhankelijk en niet gebonden aan een installateur of fabrikant.”

Timmers: “Wij geven advies, maar de keuze voor wie of wat hoort bij de particulier of de ondernemer te liggen.”

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 22 uur geleden 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur gisteren
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30