Een lege Weverstraat in Den Burg waar het in de zomer soms knap druk kan zijn.
Een lege Weverstraat in Den Burg waar het in de zomer soms knap druk kan zijn. Foto: Willem Sangers

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Bespreking toekomst toerisme Texel blijft steken

Politiek

De politieke partijen zijn er dinsdagavond nog niet uitgekomen bij de bespreking van de kaders die de basis van het nieuwe Toeristisch Toekomstplan Texel moet vormen.

Het college had dertien kaders (uitgangspunten) op tafel gelegd met de vraag of de partijen daarmee konden instemmen of dat ze nog aanvullingen of wijzigingen hadden. Bedoeling is dat op basis van de kaders het toeristisch plan wordt opgesteld. Dat moet ervoor zorgen het toerisme niet de overhand krijgt op Texel, maar dat er balans blijft tussen enerzijds het karakter van het eiland (rust, ruimte en andere kernwaarden) en anderzijds het optimaal profiteren van de economische mogelijkheden van het eiland.

Die opzet werd tijdens de commissievergadering wisselend geïnterpreteerd, waardoor er vooral discussie ontstond over de opzet van de behandeling van de kaders. De kaders zelf verdwenen van lieverlee naar de achtergrond.

PvdA had de zorg dat de kaders al meteen in het toekomstplan zouden zitten als er nu al besluiten genomen zouden worden, Texels Belang had liever bredere kaders gezien in alle sectoren op het eiland.

D66 en VVD waren verbaasd over de nieuwe discussie en hadden liever gezien dat er gewoon over de op tafel liggende kaders zou worden gesproken. Dat gebeurde uiteindelijk ook wel tegen het einde van de vergadering, maar toen was er niet voldoende tijd om alles te bespreken.

De kaders voor het nieuwe toekomstplan zijn onder meer: geen verdere groei van het toerisme, een maximum stellen aan logies met ontbijt, laten verdwijnen van spookslaapplaatsen, niet meer dan 45.000 bedden, geen dagtoerisme promoten, iedereen welkom laten zijn op Texel en ook voldoende ruimte houden voor mensen die minder te besteden hebben.

Bedoeling is dat er op een later tijdstip verder wordt gesproken over de kaders. 

De digitale commissievergadering werd geplaagd door storingen waardoor hij later begon dan gepland en tussendoor ook nog een tijdje stil lag. De insprekers die vanuit huis op de wifi waren aangewezen en geen kabel hadden, kwamen lastig door en waren tijdens de vergadering moeilijk te volgen. Volgens commissievoorzitter Henry Soyer was dat en passant een pleidooi voor goede bekabeling in het buitengebied.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 1 uur geleden 3
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 3 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 6 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 22 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10