Afbeelding
Foto: Corrie Eriks

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Inspectie beoordeelt hele osg voldoende

Onderwijs

Goed nieuws, de onderwijsinspectie heeft de afdelingen mavo en havo van de OSG als voldoende beoordeeld. Dit betekent dat de middelbare school terugkeert naar regulier onderzoek door de inspectie, eens per vier jaar. “We zijn hier super blij mee”, stelt Rector Corrie Eriks.

Vandaag heeft de onderwijsinspectie in het kader van het verbetertraject opnieuw onderzoek gedaan bij OSG de Hogeberg naar de kwaliteit van het onderwijs. De inspecteurs spraken maandag online met leerlingen, medewerkers en de schoolleiding en deden een uitgebreid dossieronderzoek in systemen, documenten en naar de onderwijsresultaten.

Een jaar geleden, eind januari 2020, bracht de onderwijsinspectie ook een bezoek aan de school. Zes inspecteurs namen toen twee dagen op verschillende manieren OSG de Hogeberg de maat. In het eindgesprek lieten zij weten dat er toen al grote vooruitgang was geboekt vergeleken met het vernietigende inspectierapport een jaar eerder (begin 2019).

In krap een jaar tijd lukte het de school om alle afdelingen van vmbo tot vwo, significant te verbeteren. De afdelingen vmbo basis en kader en het vwo zijn in 2020 weer als voldoende gekwalificeerd. Voor de mavo en de havo lag er nog een herstelopdracht. In 2020 was zichtbaar dat deze afdelingen ook sterk verbeterd waren en op de goede weg zijn. Beide afdelingen zijn toen niet meer als zeer zwak (2019) beoordeeld, maar als nog niet voldoende (2020). Vanwege die reden is de school onder verscherpt toezicht van de inspectie gebleven, zodat de inspectie kon checken of de stijgende lijn zich heeft voortgezet. Het onderzoek maandag richtte zich dan ook specifiek op de afdeling mavo en havo. De inspectie oordeelde maandag over deze afdelingen dat ze op voldoende niveau zijn, waarmee het toezicht op regulier niveau komt en de school niet langer onder verscherpt toezicht staat. Ook concludeerde de inspecteurs dat er op de OSG echt sprake is van een onderwijsgemeenschap. Ze noemden het woord ‘nabijheid’.

Het afgelopen jaar was door de coronaperiode geen normaal schooljaar. “De periode met corona-maatregelen en het daar steeds op anticiperen liep naast het verbetertraject” , geeft waarnemend rector-bestuurder Corrie Eriks aan. “Toch hebben we steeds de kwaliteit van ons onderwijs in beeld gehouden. Met elkaar hebben we keihard gewerkt. Dat we dit kunnen bereiken samen in zo’n korte tijd, geeft aan hoe veerkrachtig we zijn en hoeveel positieve energie er in het team is. We zijn dan ook super blij en trots dat de inspecteurs dit vandaag ook hebben gezien en erkennen”, zo stelt de tevreden rector-bestuurder.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 5 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45