Michiel Uitdehaag:
Michiel Uitdehaag: Foto: Jeroen van Hattum

Bestuurder in coronatijd - Nieuwe fase!

Column

De eerste vaccinatie tegen het coronavirus. Die werd enkele weken geleden gezet, met veel media-aandacht. De weg terug naar een gewone situatie werd ingezet.

Ik twijfel daar niet aan, maar vond het feestelijk tintje wat overtrokken. Sinds die tijd is er een avondklok ingesteld om de verspreiding van het virus in te dammen. Zijn veel ouderen nog steeds bang het virus op te lopen, werkt het zorgpersoneel al maandenlang keihard om coronapatiënten te helpen en is een nog groter deel bezig te voorkomen dat mensen ziek worden. Ondernemers zien ondertussen nog steeds geen klanten of bezoekers in de winkel.

Volgens mij is het belangrijker dan ooit, de aanvliegroute en maatschappelijke discussie aan te vliegen zoals De Jonge dat deed

Er valt dus nog niet zoveel te vieren als je het mij vraagt. Minister de Jonge duidde het op twee februari als volgt: er is een crisis in de volksgezondheid als gevolg van het virus, maar daarnaast wordt de economische en maatschappelijke crisis tegelijkertijd steeds pregnanter.

Mijns inziens geeft De Jonge daarmee (eindelijk) weer, wat ook in de maatschappij meer en meer onderwerp van gesprek is. Hoe gaan we dit allemaal volhouden?

Ik vind het verstandig om nu maximaal in te zetten op beschermen van kwetsbare mensen zodat we die groep kunnen vaccineren. Op korte termijn komt er voor de groep thuiswonende, oudere Texelaars (ook) een gelegenheid zich op Texel te laten vaccineren. Helaas is op moment van schrijven nog niet precies bekend boven welke leeftijd er gevaccineerd gaat worden; zeer waarschijnlijk sowieso de groep van 80 jaar en ouder.

Het is nog onduidelijk wanneer de andere coronamaatregelen worden teruggeschroefd. Ook nadat de kwetsbare groepen zijn gevaccineerd. Het is te begrijpen dat er tal van onzekere factoren zijn om daar meer helderheid over te geven. Wat niet wegneemt dat ik me er ook wel eens ongemakkelijk bij voel.

Ik geloof niet dat we in grote meerderheid in Nederland een situatie willen creëren waarbij ziekenhuizen met enkele weken alsnog overlopen omdat we maatregelen te snel teruggeschroefd hebben. Een risico dat zich nu aandient als gevolg van meer besmettelijke mutaties. Tegelijkertijd mis ik zelf steeds meer het bezoek aan een café. Zijn er wat kleren die nodig vervangen moeten worden. Met wat kunst en vliegwerk zijn Texelse ondernemers gelukkig in staat lampen te leveren en zelfs een nieuwe PC, maar spontaan contact in een winkel is er helaas niet bij. Zijn vrienden van ons, die het thuis helemaal zat zijn, veel te veel alleen.

Volgens mij is het belangrijker dan ooit, de aanvliegroute en maatschappelijke discussie aan te vliegen zoals De Jonge dat deed. Welke afweging maakt politiek Den Haag kijkende naar volksgezondheid, economie en maatschappelijke impact. Dat is nodig om de maatregelen vol te houden en te blijven begrijpen vanuit alle geledingen in de maatschappij, maar helpt ook in de bijdrage aan een perspectief.

Als gemeente doen we er alles aan om voorbereid te zijn, zodat we goed en snel kunnen inspelen op een nieuwe situatie zodra er versoepelingen komen.

Tot slot: Ik hoop dat de besmettingen zodanig laag blijven ondanks de mutatie, dat snel ook andere versoepelingen doorgevoerd kunnen worden. Dat zou de eenvoudigste en meest fijne weg terug zijn naar de gewone situatie.

Michiel Uitdehaag

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 4 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45