Opnamen voor televisieserie Het Dorp, van producent Duurt Holman.
Opnamen voor televisieserie Het Dorp, van producent Duurt Holman. Foto: Stepping Stone Producties

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Hoofdrol voor Oudeschild in Het Dorp

Cultuur

Oudeschild, de vissershaven en Frido Boom spelen een rol in de aflevering van vanavond (woensdag 10 februari) in de tv-serie Het Dorp. 

In Het Dorp gaan “dorpsjongens” Huub Stapel en Wim Daniëls op een motor met zijspan door Nederland reizen op zoek naar de ziel van het dorp. Ze vragen zich af wat er nog over is van het dorpse leven uit hun jeugd en willen weten of het dorp in Nederland nog toekomst heeft. De serie wordt gemaakt door producent Stepping Stone van Texelaar Duurt Holman. Niet meer dan logisch dus dat het programma ook ons eiland aandoet. De cameraploeg ging een dag op pad met schipper Frido Boom uit Oudeschild.

We zien de Waddenzee op haar mooist in de zomer, met prachtige sfeerbeelden aan boord. Ook de drone zorgt voor mooie plaatjes. Het programma werd afgelopen zomer opgenomen; extreme coronamaatregelen waren nog niet nodig en aan boord waren dus volop toeristen.

Producent Duurt Holman: “Het is een heerlijke serie om te maken, met allemaal prachtige plekken en bijzondere mensen. Het dorp, waar mensen elkaar nog groeten, er nog gemeenschapszin is en waar mensen elkaar kennen. De aflevering van Het Dorp die deels op Texel is gefilmd gaat over toerisme. Hoe het toerisme een dorp als Oudeschild heeft veranderd: positief en negatief.”

“Frido Boom vertelt bijvoorbeeld hoe de haven vroeger vol leven was: van maandag tot en met vrijdag werd er gevist en daarna werden de netten nagekeken en olie geladen. Aan het einde van de dag deed je een biertje of een bakkie met elkaar. Dat is veranderd, terwijl een haven moet bruisen! Maar het toerisme heeft natuurlijk niet alleen nadelen. Ook Frido heeft de omslag gemaakt door met toeristen op pad te gaan. Dus de toestroom van gasten zorgt er ook voor dat veel Texelaars hier hun inkomen uit kunnen halen, al is de grens wat Texel aankan misschien wel in zicht.”

Het Dorp is elke woensdagavond rond 22.00 uur te zien op NPO1 bij Omroep MAX. De aflevering over Oudeschild wordt uitgezonden op woensdag 10 februari.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2