Wandelpad door de Eierlandse Duinen.
Wandelpad door de Eierlandse Duinen. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Dode konijnen in duingebieden na oplaaien myxomatose

Natuur Over het eiland

Het zal de mensen die veel in de natuur komen zijn opgevallen dat er de laatste tijd veel dode konijnen zijn. Navraag bij Staatsbosbeheer leert dat sprake is van de konijnenzieke myxomatose. De ziekte is niet besmettelijk voor mensen.

De ziekte is nooit echt weggeweest, het steekt periodiek plaatselijk heftiger de kop op, net als VHS, een andere konijnenziekte. De dode konijnen worden vooral waargenomen in de Eierlandse Duinen waar eerder dit jaar juist werd vastgesteld dat het goed ging met de konijnen. “Het is in vergelijking met dertig jaar geleden nog steeds slecht maar zeker een verbetering ten opzichte van de afgelopen jaren. In het zuidelijke duingebied is dit niet het geval, hier is het blijvend slecht, al zijn hier ook kleine schommelingen”, liet Staatsbosbeheer destijds weten. SBB schreef toen eveneens: “We zijn optimistisch over de Eierlandse Duinen, maar het is vaker voorgekomen dat er herstel was en het vervolgens toch weer slechter ging door een nieuwe virusuitbraak. Dat blijft ook nu nog een mogelijkheid, al hopen we natuurlijk van niet. Myxomatose is er nu nog steeds maar lijkt minder vaak dodelijk.”

Gezien het aantal dode konijnen - redacteur Job Schepers telde er langs een wandelpad tien in nog geen anderhalve kilometer en kreeg daarnaast meer meldingen van wandelaars - lijkt het virus toch vrij agressief. Staatsbosbeheer is op de hoogte van de virusuitbraak en houdt het in de gaten. Ze kunnen er echter niet veel aan doen. Het is onmogelijk om konijnen die vrij in de natuur leven tegen de ziekte te beschermen. Het is niet nodig om dode konijnen te melden. De dieren die het overleven, zullen een goede weerstand hebben opgebouwd.

Groene Routes

Het wandelpad langs de Eierlandse Duinen is overigens onderdeel van de zogenoemde groene routes die tijdens het broedseizoen gesloten zijn. De groene routes gaan vanaf 1 maart weer voor langere tijd dicht. 

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 2 uur geleden 3
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 4 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 7 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 23 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10