De plek van de oude Plus in De Cocksdorp waar het hotel was beoogd.
De plek van de oude Plus in De Cocksdorp waar het hotel was beoogd. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Geen slaapplaatsen Klabam naar Kikkertstraat

Politiek

De verplaatsing van de zogeheten ‘spookslaapplaatsen’ van de voormalige Klabam aan de Pontweg naar de Kikkertstraat in De Cocksdorp is van de baan.

De politieke partijen schaarden zich woensdagavond achter een voorstel van het college om géén medewerking aan het verplaatsen van de slaapplaatsen te verlenen.

De kwestie stond in de belangstelling, omdat een aantal partijen er oren naar had om de verplaatsing van de slaapplaatsen mogelijk te maken. Daarvoor zou dan wel afstand moeten worden gedaan van een raadsbesluit van 26 juni 2019 om spookslaapplaatsen niet meer te verplaatsen. Spookslaapplaatsen is een andere benaming voor slaapplaatsen die op papier wel bestaan, maar er concreet in de praktijk niet zijn.

Woensdagavond stelde alleen Texel 2010 zich nog achter de verplaatsing van de bedden op. VVD en GroenLinks schaarden zich achter het standpunt van het college. Raadsleden Cees Hooyschuur en William Witte (beiden Texels Belang) onthielden zich van stemming en deden ook niet mee aan de discussie, omdat ze persoonlijk betrokken zijn bij de plannen om in de Kikkertstraat met de bedden een hotel te realiseren.

Cees Hoogerheide – na het vertrek van Veronne Koot – het derde en laatste raadslid van Texels Belang was vóór de verplaatsing. Hij baseerde zich op zijn rechtsgevoel, omdat er al werd gewerkt aan de plannen voor het hotel voordat de stop op het verplaatsen van spookbedden kwam.

De Klabam brandde begin jaren zeventig af, maar de bedden bleven daarna op papier altijd bestaan. In 2012 leek het erop dat de slaapplaatsen uit het bestemmingsplan Buitengebied zouden worden bestemd, maar de raad bepaalde toen dat ze moesten blijven bestaan op de betreffende locatie aan de Pontweg. Voorwaarde was wel dat de slaapplaatsen binnen tien jaar concreet gerealiseerd zouden zijn.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen gisteren
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2