Fietspad Zanddijk
Fietspad Zanddijk Foto: Ton Zegers

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Reconstructie fietspad Zanddijk begonnen

Algemeen

Aannemingsbedrijf van der Meer uit Friesland is maandag begonnen met voorbereidende werkzaamheden voor de reconstructie van het fietspad langs de Zanddijk. 

Volgens de gemeente gaat het om het totale fietspad van 7,3 kilometer met uitzondering van het deel waar de fietsstraat moet komen. Volgens wethouder Edo Kooiman is het fietspad in dusdanig slechte conditie dat het niet verantwoord is langer te wachten.”

“De onbetwiste slechte staat van het fietspad en de beperkte tijd waarin gewerkt kan worden, maakt het nodig de werkzaamheden te starten. Immers half maart is vanwege het broedseizoen de uiterste deadline waarop in dit kwetsbare gebied kan worden gewerkt volgens de Wet Natuurbeheer”, aldus wethouder Kooiman in een verklaring van de gemeente. In het najaar werden al maatregelen genomen om te voorkomen dat de rugstreeppad en andere dieren zich voor hun winterslaap in het ‘werkgebied’ zouden installeren.


Te zien is dat de voorbereidende werkzaamheden zijn gestart. (Foto Frans Alderse Baas)

Van der Meer start volgens de gemeente op verschillende plekken met werkzaamheden aan het 7,3 kilometer lange fietspad. “In eerste instantie gaat het om het weghalen van wildroosters en hekwerken en het weghalen, plaatsen en/of vervangen van borden. Vervolgens wordt de huidige verharding weggehaald zodat het fietspad van beton kan worden voorzien.” Het gehele fietspad is vanaf maandag 11 januari afgesloten voor verkeer.

Aan het traject tussen de Slufterweg en de Muyweg waar de omstreden fietsstraat moet komen, wordt nog geen definitieve invulling gegeven. De laatste vergunningen en het besluit van het college bepalen volgens de gemeente hoe dat gedeelte van het fietspad er uiteindelijk uit komt te zien.

Het druk bereden fietspad door de Eierlandse duinen voldoet niet meer aan de eisen van de tijd. Het 7,3 kilometer lange fietspad is nu nog gemiddeld 2,5 meter breed en wordt bij de reconstructie verbreed tot 3,5 meter. Daar waar de natuur beschermd moet worden, wordt het 3 meter. 

Bedoeling is dat het bredere en in beton uitgevoerde fietspad geschikter wordt voor de huidige (snellere) fietsen en voor het veel drukkere fietsverkeer. Door de verbreding van het fietspad is de gemeente verplicht om natuurgrond te compenseren.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 10 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 15 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1