Afbeelding

Texel ontdekken op de tweewieler

Algemeen

Het grootste waddeneiland van ons land is altijd al populair geweest onder de meeste fietsliefhebbers. Texel beschikt over maar liefst 140 kilometer aan fietspaden die u over het eiland begeleiden. Het is een ideale manier om actief bezig te zijn tijdens de vakantie. Daarnaast maakt u kennis met plekken waar u met de auto niet makkelijk kunt komen. Op de fiets kan er daarom optimaal genoten worden van de prachtige natuur. Bovendien ontdekt u tijdens het fietsen een hele andere kant van het eiland.

Fietsroutes

Aangezien fietsen op Texel enorm in trek is beschikt het eiland sinds 31 maart 2011 over een fietsknooppunten netwerk. Op deze manier kan men niet alleen de fietsroute zelf bepalen maar ook het aantal kilometers die afgelegd willen worden. Het werkt heel simpel en biedt de fietsers veel vrijheid tijdens de fietstocht. In totaal beschikt het Texel over 57 knooppunten die verspreid staan over het hele eiland. Langs de fietsroutes staan speciale informatiepalen die voorzien zijn van een nummer. De nummers zijn ook terug te vinden op de kaart van Texel, waar ook de afstanden tussen de knooppunten worden weergegeven. Door middel van dit netwerk hoeft men alleen de borden van knooppunt naar knooppunt te volgen. De richting kan zelf worden bepaald.

Het grootste gedeelte van het eiland is een Nationaal Park met stranden, duinen, bossen, wadden en een polder. Er zijn echter enkele plaatsen die niet vergeten mogen worden tijdens het trappen. Fietsen langs de Waddenzee bijvoorbeeld. Terwijl u over de dijk fietst kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de zee en het strand. Daarnaast is er op het eiland een Lammetjesfietsroute, een tocht van 35 kilometer langs de populaire schapenrijke gebieden van Texel. Klik hier om de Lammetjesfietsroute te bestellen.

De fiets mee naar Texel

Sinds het bestaan van het fietsknooppunten netwerk in Texel is het fietsen op het eiland steeds populairder geworden. Om het voor de bezoekers van het vasteland makkelijker te maken is het mogelijk om een eigen fietsen mee te nemen naar het eiland. Veerdienst TESO verzorgt dagelijks diverse afvaarten vanaf Den Helder naar Texel tussen 06:30 uur en 21:30 uur. Hierbij is het mogelijk om uw eigen fiets mee te nemen op de boot. TESO hanteert verschillende tarieven voor voetgangers, fietsers, bromfietsers en motorvoertuigen. Een retourticket voor 1 persoon met de fiets kost €5,-. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om een 5- en 15-retourenkaart te kopen.

Let er op, wanneer u uw eigen fiets meeneemt, dat het rijwiel in een goede staat verkeert. Voor lange afstanden is het belangrijk dat de fiets vantevoren gecontroleerd wordt op eventuele mankementen. Het hebben van een comfortabel fietszadel is erg prettig als er langere afstanden gefietst worden, want dit voorkomt zadelpijn. Voor comfortabele fietszadels kan men onder andere terecht bij Bikester. Mocht u in het bezit zijn van een elektrische fiets dan biedt het eiland diverse oplaadpunten om de fiets op te laden. Indien u de fiets liever thuis laat maar Texel toch op de tweewieler wilt ontdekken, dan kunt u altijd ervoor kiezen om een fiets te huren op het eiland.

Het eiland verkennen op de scooter

Voor diverse bezoekers is het niet mogelijk om lange afstanden op de fiets af te leggen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wegens gezondheidsproblemen. Daarnaast zijn er ook velen die maar één dag doorbrengen op het eiland, en zoveel mogelijk willen zien. Voor deze bezoekers is de ideale manier om Texel te ontdekken op de scooter. Het is mogelijk om een eigen scooter mee te nemen naar het eiland, maar er zijn ook genoeg scooterverhuurders aanwezig. De meeste scooters die aangeboden worden zijn benzine scooters. Bij sommige van dit soort scooters is het dragen van een helm niet verplicht omdat de scooter niet harder rijdt dan 25 kilometer per uur. Tevens zijn er ook snellere scooters te huur, die een snelheid kunnen halen van 45 kilometer per uur. Hier is het dragen van een helm wel verplicht. Naast de benzinescooter kan men ook een zeer milieubewuste scooter huren, namelijk een elektrische scooter. De elektrische scooter maakt vrijwel geen geluid en heeft een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. Ook bij deze scooter is het dragen van een helm niet verplicht en zijn er bovendien geen benzinekosten.

Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 36 minuten geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 20 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 22 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 23 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8