Michiel Uitdehaag:
Michiel Uitdehaag: Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Bestuurder in Coronatijd

Algemeen

De laatste loodjes…

Wat een ongelooflijke domper op het einde van 2020. Dacht ik eerder dat we het ergste van de coronacrisis wel hadden gehad, zitten we nu in een situatie met de grootste impact sinds het uitbreken van de crisis.

Later zal nog wel eens blijken of dit te voorkomen was geweest of niet. Dát is een vraag die mij natuurlijk ook bezighoudt. Feit nu is dat het aantal patiënten in de ziekenhuizen en verpleegtehuizen oploopt. Zodanig snel, dat er maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat de zorg het niet meer aan kan en er dan pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden.

Op moment van uitkomen van deze column, is hopelijk al een beetje duidelijk of de genomen maatregelen de gewenste positieve uitwerking hebben op het aantal patiënten in de zorg. Los daarvan zullen we met Kerst en Oud & Nieuw moeten blijven opletten, om onbedoeld niet weer zoveel mensen te besmetten, dat de lockdown nog langer gaat duren. Ook voor mij een lastige! Natuurlijk moeten we de regels opvolgen wat betreft het aantal mensen dat je mag ontvangen of bezoeken. Maar belangrijker nog bij een ontmoeting is het afstand houden.

De impact van deze lockdown op de samenleving en economie is ook op Texel groot. Weliswaar mogen mensen op vakantie, dus ook naar Texel, maar met een hoop mitsen en maren. Geen bezoekjes aan winkels en horeca. Geen bezoekjes aan musea en zwembaden. Eten alleen af te halen, ook in de hotels. Waar het voor veel bedrijven deze zomer weer wat beter ging, zal het einde van 2020 weer een domper zijn. Wat niet wegneemt dat er ook een groep ondernemers is, die vanwege de aard van het bedrijf niet of nauwelijks heeft kunnen profiteren van het toerisme deze zomer. Het zal voor de meeste ondernemers dan ook een moeilijk jaar zijn.

Ik heb veel inventiviteit onder ondernemers gezien en hoop van ganser harte dat die waar nodig in de eerste helft van 2021 ook helpt deze lastige tijd door te komen.

Gevolg van de lockdowns wereldwijd, is dat de wereldhandel is gemankeerd. Afhankelijk van de sector, heeft dat ook iets met de prijzen gedaan. Zeker de horecagerelateerde productie heeft het moeilijk. Los daarvan, is het ook een onzekere tijd voor het kunnen leveren van producten. Corona heeft daarmee ook gevolgen voor onze agrarische bedrijven en de visserij. Sectoren die daarbij nog in onzekerheid leven over de gevolgen van de Brexit.

En zo kwamen we van een goed en relatief zorgeloos 2019 in 2020, waarin alles anders werd. Hoewel de impact groot is, vind ik dat we ons er op Texel samen zo goed en kwaad als het ging, doorheen hebben geslagen. Het is nu nog even volhouden...in de hoop en verwachting dat snel in 2021 de situatie weer ‘gewoon is’. In deze laatste dagen van 2020 zijn het hopelijk de laatste loodjes van 2020 en die van de coronapandemie, om samen in 2021 weer aan de toekomst van Texel te bouwen!

Michiel Uitdehaag

Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 20 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 20 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30