Afbeelding

Levende maanvis bij Ecomare

Algemeen


In een hoekje van de NIOZ-haven, tussen het zeewier, is vanmorgen een maanvis aangetroffen. Hoewel het in december vaker voorkomt dat maanvissen voor de kust zwemmen, was dit exemplaar duidelijk verdwaald. Dierverzorger Jarco Havermans van Ecomare heeft hem opgehaald en hem tijdelijk in het Noordzee-aquarium van het centrum geplaatst.

De maanvis werd bij toeval gevonden door technisch medewerkers Erik Willebrands en Paul Veeger van Ecomare. Zij waren in de NIOZ-haven om een dode zeehond op te halen. Die vonden ze niet, wel ontdekten ze de maanvis. Je hoeft geen vissendeskundige te zijn om een maanvis te herkennen. De soort heeft zo’n uitzonderlijk uiterlijk, dat hij nergens mee te verwarren is. Maanvissen komen wijdverspreid in de oceanen voor, heel soms wordt een zwemmend exemplaar in de Noordzee gezien. Maanvissen kunnen enorm worden, het dier dat nu is gevonden is met zijn doorsnede van zo’n 60 cm nog vrij klein.

Het kwam voor de maanvis goed uit dat Ecomare dicht is. Daardoor kon hij in het grote Noordzee-aquarium worden geplaatst zonder de stress van bezoekers eromheen. In eerste instantie vertoonde hij wat apart gedrag, maar na een tijdje wennen ging hij netjes rechtop zwemmen. Jarco: “We gaan hem nu een paar dagen observeren en als hij normaal gedrag blijft vertonen, willen we proberen om hem ver uit de kust weer los te laten in zee.” Jarco is voorzichtig over de overlevingskansen van de vis: “Eerst maar eens zien of hij morgen nog rondzwemt.”

Maanvissen eten vooral kwallen, maar ook wel kleine andere zeedieren. De vis lijkt alleen een hoofd te hebben met een staart eraan. Maanvissen zwemmen rechtop, maar liggen ook wel op hun zij tegen het wateroppervlak aan. Zo warmen ze op en kunnen zeevogels parasieten van hun huid eten. Aan dit gedrag danken ze hun Engelse naam Sunfish.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 15 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3