Dick van der Weide, sportman, bestuurder, organisator en wedstrijdleider, op karakteristieke wijze meefietsend met de hardlopers.
Dick van der Weide, sportman, bestuurder, organisator en wedstrijdleider, op karakteristieke wijze meefietsend met de hardlopers. Foto: Arco de Graaf

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

IN MEMORIAM

Steunpilaar en vraagbaak voor Texelse sport

Human Interest

Grote verslagenheid in de Texelse hardloopwereld na het bericht over het plotselinge overlijden van sportliefhebber, -bestuurder en vraagbaak Dick van der Weide. Hij was één van de grondleggers van de Texel Halve Marathon, waarvan hij ook voorzitter en wedstrijdleider was.

Dick van de Weide uit Den Helder was voor Texel een belangrijke sportliefhebber en -bestuurder. Hij was in zijn jonge jaren een fanatiek atleet die vroeger bij wedstrijdjes op het eiland menige Texel-topper het nakijken gaf. In de beginjaren van de Halve Marathon De Waal troonde hij altijd een sterke delegatie Helderse lopers mee.

Zijn latere verdiensten liggen met name op het organisatorische vlak. Als lid van de Unieraad van de Atletiekunie had hij een groot netwerk en fungeerde als vraagbaak voor de bestuurders van Atletiekvereniging (AV) Texel. Hij organiseerde diverse jurycursussen op het eiland en stimuleerde het plan om op Sportpark Den Burg Zuid een kunststofbaan te realiseren. Piet Bakelaar: “Dick was tevens bedreven in publiciteit maken. Hij hielp AV Texel-voorzitter Erik van Zoonen bij de sprintwedstrijden met nationale toppers op de boot en zo haalde de beoogde baan de landelijke pers.”

Texel Halve Marathon

Dick van der Weide was één van de grondleggers van de Texel Halve Marathon (THM). Martien Baars: “Er waren al een paar jaar plannen om op Texel net als op Terschelling een soort Berenloop te houden. Toen Cees Goslinga en Dick van der Weide in 2006 de organisatie van De Zestig van Texel kwamen versterken, namen ze ook het voortouw om die nieuwe loop op poten te zetten, met Dick als voorzitter en wedstrijdleider. De THM werd mede dankzij hem een enorm succes en de 60 van Texel, mede door zijn inbreng, werd steeds professioneler.

Na tien edities nam Dick afscheid van de THM maar bleef als wedstrijdleider nog wel actief tot en met De Zestig van 2019. Landelijk is Dick van der Weide bekend als de meefietsende wedstrijdleider bij onder meer de Amsterdam Marathon en de Dam tot Damloop. Hij was die rol bij de evenementen van Le Champion aan het afbouwen maar corona doorkruiste een mooi afscheid.

Op Texel was hij nog steeds actief, in het bestuur van de Sportstichting Texel. Na jarenlang docent te zijn geweest aan het ROC, startte Van der Weide het bureau Sportservice Den Helder, dat al snel met Sportservice Texel uitgebreid werd. De afgelopen jaren was hij betrokken bij het ontwerp en de bouw van de nieuwe sporthal en werden de mensen van Sportservice ondergebracht in de nieuwe stichting.

Gert Pansier: “Dick was vooral een fijn mens, bevlogen en enthousiast en een man die zijn afspraken nakwam en altijd voor iedereen klaar stond. Hij cijferde zich altijd weg in het belang van de sport en de sporter.”

Dick van der Weide, plotseling overleden als gevolg van hersenletsel, werd 68-jaar.

Er is gelegenheid om persoonlijk afscheid van hemte nemen in de Oleahof (IJsselmeerstraat 63a, Den Helder) op maandag 21 t/m woensdag 23 december van 13:00 tot 17:00. De begrafenis is in besloten familiekring.

Met dank aan Martien Baars

Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 uur geleden
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6
Storm op komst.
De Lezersfoto - Slecht weer op komst Algemeen 21 apr, 08:00
Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 20 apr, 12:30 7