Ina Schrama, Ineke Vonk en Sjoerd de Jong met het boek van de Jumbo.
Ina Schrama, Ineke Vonk en Sjoerd de Jong met het boek van de Jumbo. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Texel krijgt nieuwe versie eigen ‘Verkade-album’

Historie

Wie kent het niet, de bekende Verkade-albums met inplakplaatjes. En wie kent niet de voetbalplaatjes, bij de jeugd zo populair? Deze twee werelden ontmoeten elkaar nu in “Texel en de Texelaars”, een historisch plaatjesalbum met harde kaft.

Liefhebbers van historie opgelet, want er komt een boek op de markt dat niet mag ontbreken in de kast: ‘Texel en de Texelaars’, tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Jumbo-supermarkt en de Historische Vereniging Texel.

Daarnaast is er ruimte voor de melkboer, de SRV-wagen en de visserij. Beelden van de meierblis en Ouwe Sunderklaas laten zien dat niet alles is veranderd

Maar om het boek compleet te krijgen, moet de lezer toch echt zelf aan de slag. Het is namelijk een verzamelalbum, de ontbrekende plaatjes kan men sparen bij de Jumbo. Geen tijdschrift-ogend verzamelalbum, maar een mooi vormgegeven boek met harde kaft. Sjoerd de Jong van de Jumbo heeft geen half werk geleverd. “Ik heb dit eerder gedaan in Lemmer en daar werd hartstikke positief op gereageerd. Daar is heel veel werk verzet door Alfred Schoenmaker en laat die nu al jaren op Texel komen. Hij kwam op het idee om de Historische Vereniging Texel te benaderen en toen is het balletje gaan rollen. De Historische Vereniging heeft echt heel erg veel gedaan, een diepe buiging daarvoor. Wat is het mooi geworden.”


Historische Vereniging Texel

De reis door de Texelse historie maakt ongeduldig. Het is direct spannend welke beelden komen op de ontbrekende plaatsen. Het is een album dat men compleet wil hebben. Zien we straks ook volwassenen bij dranghekken bij de Jumbo, vragend om plaatjes en druk ruilend? Sjoerd vertelt lachend. “In Lemmer hadden we ruilbeurzen op diverse plaatsen. Daar kwamen op een gegeven moment vierhonderd man op af he! Dat kan natuurlijk nu niet met corona, maar als er wat mogelijk is, gaan we daar zeker naar kijken. We hebben dit project voor Texel opgepakt omdat we vooral iets leuks wilden doen voor de donkere dagen en dit kan coronaproof.” Het boek leent zich echter niet alleen voor de volwassenen. Het is juist een prachtig ‘werkstuk’ om met het hele gezin mee aan de slag te gaan.

Up to date


Historische Vereniging Texel: Bewaarschool van de katholieke kerk.

Het boek geeft een prachtig tijdsbeeld dat is bijgewerkt tot de dag van vandaag, zo is er bijvoorbeeld een plaats voor de nieuwbouw op de Groeneplaats. De Historische Vereniging heeft een overzichtelijke hoofdstukstructuur gekozen, zodat het boek ook lekker opgepakt en weggelegd kan worden. Het is niet alleen leuk om compleet te krijgen, het is ook zeker educatief. Naast de te sparen plaatjes, is er veel ruimte voor ander beeldmateriaal zoals een zeppelin boven De Cocksdorp in de Eerste Wereldoorlog en watervliegtuigen op De Mok tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is er ruimte voor de melkboer, de SRV-wagen en de visserij. Beelden van de meierblis en Ouwe Sunderklaas laten zien dat niet alles is veranderd. De opkomst van het toerisme wordt goed zichtbaar. Dit komt niet alleen door prachtige foto’s van toen en nu die puur voor dit onderwerp zijn gemaakt, ook drukte op foto’s bij evenementen geeft een groei in het toerisme duidelijk.

Ina Schrama en Ineke Vonk van de Historische Vereniging wensen iedereen alvast veel kijk-, lees- en verzamelplezier

Zijn voorganger Arjen van Diepen had succes met het spaaralbum van de Texelse sportverenigingen, het kan haast niet anders dan dat ook dit een schot in de roos is. Op Texel is altijd veel interesse voor de historie en deze komt interactief tot leven en als men het album compleet heeft, zijn er weinig geheimen meer over en is men tot de tanden toe gewapend voor de volgende kennisquiz met vragen over Texel.

“Ik wilde iets doen specifiek op Texel gericht en dat is het met een dergelijke actie natuurlijk. Het is voor mij direct een mooie extra inburgeringsactie”, stelt de Jumbo-eigenaar die sinds februari op Texel is en duidelijk zijn draai heeft gevonden. Sjoerd heeft voor dit boek goed gebruik gemaakt van de aanwezige kennis van de Historische Vereniging. “Het is echt een samenwerking geworden, waarbij ook Alfred een groot aandeel heeft gehad. Bij mij ging ondertussen natuurlijk ook de winkel door met een verbouwing in Den Burg en de voorbereidingen van een grote verbouwing in De Koog in het voorjaar van 2021.”

In de winkel


Historische Vereniging Texel

De spaaractie begint morgen, het boek krijgt men gratis bij een besteding van €30- aan boodschappen*. Er geldt maximaal één boek per klant en op is op. Bij iedere tien euro aan boodschappen bij de Jumbo’s van De Koog en Den Burg krijgt men vervolgens een aantal plaatjes voor het album (met uitzondering van tabakswaren, geneesmiddelen, babyvoeding tot 1 jaar, loten en telefoon opwaardeerkaarten). Ina Schrama en Ineke Vonk van de Historische Vereniging wensen iedereen alvast veel kijk-, lees- en verzamelplezier.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 6 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 12 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1