Afbeelding

Cokedealer komt weg met werkstraf, politiek kijkt naar aanpak drugsoverlast

Algemeen

De rechtbank in Alkmaar heeft woensdag een 19-jarige cokedealer uit Oosterend tot 150 dagen cel veroordeeld, waarvan 112 dagen voorwaardelijk. Daarnaast kreeg de Texelaar een taakstraf van 160 uur opgelegd. Dit terwijl in eerste instantie een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk was geëist.

In de praktijk hoeft de inwoner van Oosterend niet meer de gevangenis in door aftrek van zijn voorarrest. De straf is dus aanmerkelijk lager dan de eis die de officier van justitie, die naast een jaar gevangenisstraf een zogenoemde 'afroomboete' van 3.500 euro op wilde leggen, gelijk aan de winst die hij volgens haar met zijn handel maakte.De rechtbank meent echter dat het opleggen van een geldboete 'in dit soort zaken in het algemeen geen passende sanctie is'. Als het Openbaar Ministerie (OM) de Oosterender zijn criminele winsten wil afpakken, dan vindt de rechtbank dat justitie daarvoor een aparte ontnemingsprocedure moet starten. Inmiddels lijkt de Oosterender het rechte pad weer te hebben gevonden. Zijn toekomst ligt op de boot van zijn vader, zei hij, met wie hij de afgelopen tijd eenmaal is mee geweest. Ook start hij medio september een maritieme studie. De rechtbank heeft dat zwaar meegewogen in de strafoplegging. Ook speelde een rol dat hij geen strafblad heeft en tijdens de zitting heeft aangegeven in te zien dat hij bezig was met 'verkeerde dingen'. 

Aanpak overlast

Inmiddels is de gemeente aan het kijken hoe drugsoverlast in de toekomst het beste aangepakt kan worden. Zo stelt het college voor het Joint Manifest Regulation als gemeente te ondertekenen. Dit manifest roept de landelijke politiek op tot de realisatie van een landelijk stelsel voor gecertificeerde en gereguleerde canabisteelt. Dit staat helemaal los van een mogelijke coffeeshop op het eiland. Wethouder Hercules geeft aan dat een geregulierd softdrugssysteem een bom kan leggen onder de drugshandel in het algemeen. Ook komen de partijen Texels Belang, VVD,Texel 2010, CDA en Lijst 8 met een motie in waarbij ze het college oproepen om voor mei 2014 met een plan van aanpak te komen met een opsomming van maatregelen die de gemeente Texel gaat nemen, een opsomming van de (overige) instrumenten die de gemeente tot haar beschikking heef en zal gaan inzetten in de strijd tegen drugs en drugsoverlast, inzicht in andere bevoegde instanties en wat zij in dit kader voor ons kunnen (en gaan) betekenen. Daarnaast willen zij dat het college contact zoekt met andere gemeentes die dit probleem kennen.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 2 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45