Afbeelding

Vondsten uit wrak opnieuw onderzocht

Algemeen

Vondsten uit een historisch scheepswrak, die jarenlang in depot lagen, zijn in het kader van project 'Odysee' afgestoft en opnieuw bekeken.

Het wrak, dat de toepasselijke naam 'Aanloop Molengat' heeft gekregen, was de eerste archeologische vindplaats onder water. Het houten schip, dat tussen 1635 en 1640 gezonken is, werd in 1984 ontdekt en ligt op een diepte van ongeveer zestien meter.

De ontdekking leidde tot nieuw inzicht met betrekking tot scheepswrakken, die niet langer als commercieel interessante objecten zouden worden gezien, maar als archeologische vindplaatsen. De rijke lading van het schip was veelbelovend. Er werden baren lood, opgerolde bladen tin, staven smeedijzer, runderhuiden, ivoor en laken opgedoken.

Project Odyssee van de NWO heeft de afgelopen jaren de gegevens van 31 opgravingen opnieuw bestudeerd. Gebruik makend van nieuwe technieken en gefinancierd door het ministerie van OCW en het NWO zijn meer dan vijftig onderzoekers aan de slag gegaan met materiaal dat vaak vele jaren in dozen lag opgeslagen. Eén van de uitgekozen projecten was het wrak 'Aanloop Molengat'

De resultaten van het onderzoek worden mandag 14 april gepresenteerd op het slotsymposium van Odyssee. Tegelijk is dit de start van een expositie in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Deze tentoonstelling, met tot nu toe verborgen archeologische vondsten, is te zien tot 15 september. Daarnaast zullen de resultaten digitaal beschikbaar komen.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 7 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3