De kottervisserij is wat gewend, maar de naderende Brexit is een wel zeer zorgelijke ontwikkeling.
De kottervisserij is wat gewend, maar de naderende Brexit is een wel zeer zorgelijke ontwikkeling. Foto: Flying Focus BV / Herman IJsseling

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Helft vloot kan wel eens failliet gaan”

Landbouw / Visserij

De naderende Brexit leidt tot grote zorgen bij vissermannen en onzekerheid over het voortbestaan van hun broodwinning.

Dat meldt mediapartner NH Nieuws dat vooruitblikt op de naderende Brexit en specifiek op de gevolgen daarvan voor de Nederlandse kottervisserij.

Een vloot van 25 Nederlandse kotters en trawlers vangt nu vooral vis voor de kust van Engeland en daar komt mogelijk in 2021 een einde aan. De Brexit-onderhandelingen op het gebied van de visserij verlopen uitermate stroef en er is nog maar een maand te gaan om tot een akkoord te komen. Veel schot lijkt er momenteel niet in de onderhandelingen te zitten en zonder nieuwe afspraken is het Engelse deel van de Noordzee straks het terrein van de Britse vissers. 

Schipper Cor Vonk van de TX1 deelt op NH zijn zorgen. Hij heeft elf man met evenzoveel gezinnen in dienst op de kotter en het is zeer de vraag of dat volgend jaar ook nog zo is. Zestig procent van de vis, voornamelijk tong en schol, haalt de TX1 op dit moment uit de Engelse wateren.

En die wateren delen ze ook nog eens met bijvoorbeeld de Franse vissers. “Als dat niet meer mag, zijn we veroordeeld tot het vissen op een postzegel: een heel klein gebiedje waar alle schepen wat willen vangen”, waarschuwt Vonk. En dat heeft gevolgen: “Ik vrees dat de helft van de Nederlandse vloot wel eens failliet zou kunnen gaan.” Dat levert naast meer concurrentie, ook nog eens een probleem voor de natuur op. “Je krijgt dan overbevissing, en daar heeft niemand wat aan. Wij niet, maar ook de natuur niet.”

Europarlementarier en visserijdeskundige Peter van Dalen deelt op NH ook zijn zorgen over de gesprekken tussen de Britten en EU-onderhandelaar Michiel Barnier. “Ze zitten al maandenlang te vergaderen. Welke tekst op tafel ligt, weet niemand. Ook premier Rutte niet.” De inzet van de EU is volgens Van Dalen dat de Nederlandse vissers kunnen blijven vissen in de Engelse wateren, maar het is de vraag of dat gaat lukken. 

De gehele bijdrage is te zien op NH Nieuws.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 9 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 12 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 14 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 16 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00