Het Glazen Paleis.
Het Glazen Paleis. Foto: Marga Lakwijk

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Oranje Glazen Paleis

Algemeen

Het Glazen Paleis in het centrum van Den Burg is vanaf komende woensdagavond tot en met donderdag 10 december gehuld in oranje licht in het kader van de internationale VN-campagne 'Orange the World'.

Dat is een campagne van de Verenigde Naties waar Texel dit jaar ook aan meedoet. Vast onderdeel van 'Orange the World' is het uitlichten van belangrijke gebouwen en andere objecten in het oranje. De kleur oranje staat volgens de campagne symbool voor een zonnige toekomst die vrij van geweld is tegen vrouwen en meisjes. "Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen."

Het meedoen van Texel aan de campagne is een initiatief van raadsleden Leontine Verseput, Veronne Koot, Astrid van de Wetering en Annie Hin-Hin. Zij kregen, toen ze hun voorstel een paar weken geleden indienden tijdens een vergadering, meteen bijval van de rest van de raad, het college en de raadsgriffier. Volgens de raadsleden is een statement vanaf Texel niet overbodig zolang er in kranten en op het journaal vrijwel dagelijks melding wordt gemaakt van geweld tegen vrouwen (verkrachting, mishandeling, onderdrukking, eerwraak). "We moeten ons realiseren dat veel onzichtbaar blijft." De keuze voor het Glazen Paleis kent volgens de vrouwelijke raadsleden een mooie symboliek. "Het is een kwetsbaar gebouw dat geen geweld verdraagt."

Het Glazen Paleis is de komende weken doorlopend in het oranje gehuld. Er komt volgens beheerder Marga Lakwijk een beetje mist in het gebouw te hangen om de oranje kleur te versterken. In navolging van de campagne is er woensdagavond 25 november van 16:00 tot 18:00 uur op de Radio Texel een debat met de raadsleden die het initiatief namen voor 'Orange the World' op Texel.

Nog wat algemene gegevens aan de hand van de campagne; wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat volgens 'Orange the World' zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Thema dit jaar in Nederland is "Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd". Momenteel meldt slechts 10 procent van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een instantie. "Vaak zijn er dan al vele geweldsincidenten gebeurd voordat er melding plaatsvond." Volgens de gemeente is het belangrijk dat er eerder melding wordt gedaan, zeker sinds het ontstaan van de coronacrisis. "Sindsdien stromen berichten van toename van geweld achter de voordeur en cybergeweld vanuit de hele wereld binnen."

Texelaars die te maken hebben met huiselijk geweld of daar vermoedens van hebben bij anderen, kunnen volgens de gemeente contact opnemen met het Sociaal Team van de gemeente (tel 14 0222) of Veilig Thuis (tel 0800-2000) dat 24 uur per dag bereikbaar is. "In ernstige gevallen waarbij snel iets moet gebeuren, kan 112 worden gebeld." Meer informatie over de campagne is te vinden op www.orangetheworld.nl.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2