De Waag met op de achtergrond De Karseboom.
De Waag met op de achtergrond De Karseboom. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Avondhoreca mogelijk bij De Waag

Algemeen

Naar aanleiding het artikel over De Waag eerder deze week ontstond een discussie op onze Facebookpagina over de mogelijkheden op het plein. Mag er horeca komen en tot hoe laat mag die open. Het antwoord is ‘ja’ en deze mag in principe open zijn tot 2:00 uur ‘s nachts. 

De gemeente antwoord uitgebreid op de vragen die de redactie stelt: In De Waag is een horecabedrijf categorie 1 & 2 toegestaan (zie hieronder de toelichting) op grond van het bestemmingsplan. Maar: om als horecabedrijf te kunnen functioneren, moet De Waag wel een horecalokaliteit of een terras zijn als bedoeld in de Drank- en Horecawet en de APV. De benodigde vergunningen worden verleend op grond daarvan. In hoeverre aan alle voorwaarden wordt voldaan om in aanmerking te komen voor vergunningen op grond van de Drank- en Horecawet en de APV is nu nog niet te zeggen. Maar als alle vergunningen in orde zijn, mag een horecabedrijf open blijven tot 3.00 uur (een terras tot 2.00 uur) en op zaterdag tot 4.00 uur (zie artikel uit de APV hieronder).. ‘Nachthoreca’ kennen we niet echt op Texel, maar dat is eigenlijk categorie 3 zoals hieronder aangegeven. Dat kan dus in De Waag niet.

plaatselijke verordening sluitingstijden

In de plaatselijke verordening staat het volgende over sluitingstijden:

1. Voor openbare inrichtingen waarvoor tevens een vergunning op grond van artikel 3 van de Drank- en Horecawet is vereist, geldt dat:

a. terrassen behorende bij die openbare inrichtingen gesloten zijn tussen 02:00 en 06:00 uur;

b. die openbare inrichtingen gesloten zijn tussen 03:00 en 06:00 uur.

2. In afwijking van het eerste lid, onder b, geldt dat op zondagen (de nachten van zaterdag op zondag) openbare inrichtingen gesloten zijn tussen 04:00 en 06:00 uur.

3. Openbare inrichtingen waarop het eerste lid niet van toepassing is zijn gesloten tussen 00:00 en 06:00 uur.

4. Het is verboden een terras of een openbare inrichting voor bezoekers geopend te hebben, of bezoekers in de inrichting te laten verblijven in de tijd dat de openbare inrichting gesloten dient te zijn.

5. De burgemeester kan ontheffing verlenen van de sluitingstijd.

6.Voor een openbare inrichting als bedoeld in artikel 2:28, vierde lid onder a, gelden dezelfde sluitingstijden als voor de winkel.

7. Het eerste tot en met het vijfde lid zijn niet van toepassing op situaties waarin bij of krachtens de Wet milieubeheer of de Drank- en Horecaverordening Texel is voorzien.

8.Op de ontheffing is paragraaf 4.1.3.3 van de Algemene wet bestuursrecht (positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen) van toepassing.

Karseboom

Eerder deze week werd bekend dat De Waag wordt  verpacht aan De Karseboom. Wat voor bedrijf exact in De Karseboom komt, wordt binnenkort bekend. In het verleden zat hier een roemrucht café, bestemmingsplantechnisch lijkt dit dus een optie. De Waag wordt op dit moment nog gerenoveerd. Het glas moet nog worden geplaatst. In december wordt het project afgerond.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 18 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30