Michiel Uitdehaag:
Michiel Uitdehaag: Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Burgemeester in coronatijd - Wat anders niet was gebeurd

Column

Twee weken terug zaten we middenin de tweede coronagolf. Inmiddels kunnen we gelukkig stellen dat door al onze inspanningen, het aantal besmettingen sterk daalt. Ik hoop ook voor de zorgmedewerkers dat de druk snel vermindert; het is in de ziekenhuizen en verzorgingshuizen nog onverminderd druk.

De komende weken worden om andere redenen spannend. Spannend omdat het erop lijkt dat er zicht is op het einde van de crisis. Gaat het lukken de verspreiding zodanig onder controle te houden, dat we elkaar met Kerstmis weer kunnen treffen? Wat gaan de effecten zijn van het beschikbaar gekomen vaccin op de bewegingsvrijheid? En gaat het ons lukken een derde golf te voorkomen? Dat alles natuurlijk met de andere vraag: kunnen ook alle bedrijven weer open…en hoeven ze dan niet meer dicht?

Zo kan ik de inventiviteit van een aantal (horeca)bedrijven zeker waarderen, om toch nog een stukje werk en omzet te houden

De coronacrisis is voor velen vooral niet leuk. Dat geldt ook voor mij. Toch zijn er ook leuke en bijzondere dingen gebeurd, die niet hadden plaatsgevonden zonder deze crisis. Zo kan ik de inventiviteit van een aantal (horeca)bedrijven zeker waarderen, om toch nog een stukje werk en omzet te houden. Zittende disco’s, disco’s die tijdelijk café werden…cafés die juist spullen gingen verkopen. Thuisbezorgmaaltijden, of juist drankjes die in de TESO-wachtrij werden verkocht. Wie zal het zeggen dat er misschien wel ‘blijvertjes’ tussen zitten na de coronacrisis?

Privé kwam ik op vakantie in oost-Groningen terecht. Vermoedelijk was ik daar zonder coronacrisis nooit heen gegaan; als burgemeester was mijn vakantie dit jaar natuurlijk ook in eigen land. Het is een op Drenthe gelijkend mooi gebied, wat het bezoek meer dan waard was.

Het is voor ons allen beter als we binnenkort weer gewoon kunnen doen wat we willen.

Door de corona zijn banden met vrienden ook versterkt. Ik merkte dat ik vaker stil stond bij anderen en contact legde, met de nodige terughoudendheid natuurlijk ‘live’ af te spreken, zeker ten tijde van de aangescherpte maatregelen. Hoewel de afstand voor digitaal contact in beginsel geen probleem is, was het leuk te merken dat de band aangehaald werd met vrienden die door corona noodgedwongen moesten terugkeren uit het buitenland.

Het is voor ons allen beter als we binnenkort weer gewoon kunnen doen wat we willen. Dat de omgang met mensen weer gewoon is, en het werk ook weer ‘gewoon’ is. Dat de druk in de ziekenhuizen en verpleeghuizen is afgenomen. Dat punt lijkt nu in zicht te komen. Maar elk voordeel heeft ook zijn nadeel: een aantal vrienden zal na de Corona weer terugkeren naar het buitenland om daar te werken….hoewel het contact dan weer minder zal zijn, is dan misschien een buitenlandse reis erheen ook een leuk vooruitzicht!

Michiel Uitdehaag

De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 13 minuten geleden
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 3 uur geleden
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 21 uur geleden 7
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30
Afbeelding
medewerker planning gezocht 15 apr, 10:00
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15