Afbeelding
Foto: Videolux

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Maatregelen 14 oktober langer van kracht

Algemeen

De aangescherpte maatregelen die woensdag 14 oktober van kracht werden, blijven naar verwachting in ieder geval nog tot in december gelden. Dit betekent onder meer dat de horeca gesloten blijft, een harde klap voor veel Texelse ondernemers.

Dat lieten premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond weten tijdens een korte persconferentie. Het kabinet heeft momenteel alle scenario’s op tafel liggen (ook voor een volledige lockdown) maar het is volgens Rutte en De Jonge nog net even te vroeg om beslissingen te nemen.

Volgens minister De Jonge is het reproductiegetal van het aantal besmettingen inmiddels gedaald tot 1,16 maar het reproductiegetal moet onder de 1 komen. Volgens De Jonge is dat naar verwachting gelukt met de maatregelen van 14 oktober, maar het moet de komende week ook nog uit de cijfers blijken.

Op basis van de aangescherpte maatregelen moest de horeca twee weken geleden weer dicht, werden amateurwedstrijden in de sport gestaakt en mogen mensen nog maar in kleine groepjes bij elkaar komen.

Volgens Rutte en De Jonge zijn de ontwikkelingen voor de komende tijd afhankelijk van het gedrag van iedereen. Rutte: “Houd je svp aan de regels en zoek de grenzen nou niet op.” De Jonge: “Houd je aan de maatregelen, dat is de snelste manier om er vanaf te komen. Tot die tijd is het een kwestie van volhouden ook al zijn we het soms zat.”

De Jonge deed een algemeen verzoek rekening te houden met de zorg door de besmettingsgraad van het virus te laten dalen. “De rek is er in de zorg bijna uit. Veel zorgpersoneel is zelf ziek of zit in quarantaine. Meer patiënten, minder mensen, een dubbele druk op de zorg dus. En onze zorg moet in de benen blijven.”

Mocht het kabinet besluiten tot een volledige lockdown, dan moet iedereen verplicht thuisblijven tenzij er sprake is van essentiële beroepen waarbij mensen onmisbaar zijn. Het huis uit om boodschappen doen, zou dan nog wel kunnen.

Rutte en De Jonge zeiden te streven naar een terugkeer van de situatie die zich kort voor de zomer voordeed. Toen was de eerste golf voorbij en konden de coronamaatregelen worden versoepeld. Volgens De Jonge kan het echter nog wel een tijdje duren voordat het weer zover is.

Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 18 uur geleden 7
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 23 uur geleden 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen gisteren
Afbeelding
medewerker planning gezocht gisteren
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15
Afbeelding
"Als we niets doen, gaat iedereen het voelen" Algemeen 14 apr, 10:30 13
Twee verdwaalde narcissen in een veld blauwe druifjes.
De Lezersfoto - Bollen in bloei Algemeen 14 apr, 08:00 2