Riny Roeper, Klaas-Pieter Zuidewind  en Clementine de Wit tijdens een training in De Dennen.
Riny Roeper, Klaas-Pieter Zuidewind en Clementine de Wit tijdens een training in De Dennen. Foto: Hanneke Roeper

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Rennen voor KiKa

Algemeen

Riny Roeper (59), Klaas-Pieter Zuidewind (54) en Clementine de Wit (52) hopen op 28 november de ‘Run for KiKa-marathon’ te lopen. Hiermee willen de Texelaars zoveel mogelijk geld ophalen in de strijd tegen kinderkanker.

“We lopen ieder jaar wel wedstrijden en wilden al een marathon lopen. Maar corona zette er een streep door. Gedurende de intelligente lockdown zijn we alle drie veel blijven hardlopen. Nu de KiKa Marathon op Texel wordt gehouden, hebben we een doel en daarmee extra motivatie om te trainen”, legt Klaas-Pieter uit.

We spraken onlangs af met het drietal bij de kapsalon van Clementine aan de Gasthuisstraat. “We gaan zo trainen met zijn drieën, veertien kilometer met een stuk van de route. Met de trainingsmethode die wij volgen ben je vooral bezig met ademhaling en hartslag. Vroeger was het gebruikelijk dat je van tevoren al een keer 32 kilometer loopt en dan op de wedstrijddag nog tien kilometer extra. Nu trainen we maximaal 14, met als achterliggende gedachte niet vermoeid te raken en zo fit mogelijk aan de start te staan. Wel hebben we allemaal al wel eens een marathon gelopen natuurlijk”, vertelt Clementine.

Er wordt momenteel vier keer per week getraind, weer of geen weer. “Als je aan het rennen bent en het begint te regenen, is dat niet erg. Natuurlijk is de zin wel eens minder als het regent en je nog moet. Maar we gaan altijd. Gisteren nog, nat tot op het ondergoed”, lacht Riny hartelijk.

Riny die al 35 jaar aan hardlopen doet, geeft aan dat het ook een mentale kwestie is. “Je moet het niet als één geheel zien, maar opdelen. We lopen straks drie keer die veertien kilometer, je deelt het op als het ware.” Ondanks de fysiek zware inspanning proberen ze wel te genieten van de omgeving. “De route is prachtig op 28 november. Dat helpt juist”, stelt Clementine. Klaas-Pieter is onderweg vooral bezig met zijn ademhaling. Het drietal heeft voor de gezamenlijke marathon een streeftijd van 4.30 uur voor ogen.

Steunen

Het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk geld op te halen voor KiKa (Kinderen Kankervrij). Mensen die willen steunen kunnen dit doen via www.runforkikamarathon.nl/texel-marathon-2020. en bij ‘sponsor’ de naam van Clementine of Klaas-Pieter in te vullen. De marathon wordt mede mogelijk gemaakt door AV Texel die naast vrijwilligers ook verantwoordelijk zijn voor het uitgezette parcours. Riny verkreeg haar startbewijs door twee vrijwilligers in te brengen, loopvriendinnen Ellen en Anna ondersteunen de organisatie op de wedstrijddag.

“Ik hoop dat het gewoon doorgaat. Het is allemaal corona-proof opgezet met ruime startvakken en -tijden in ieder geval”, besluit Clementine.

Mocht de marathon vanwege de coronaperikelen geen doorgang vinden, lopen de drie deze gezamenlijk.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 9 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 12 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 15 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 16 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00