Afbeelding
Foto: Martijn van den Berg

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Eerst onderzoek, dan pas bouwen”

Landbouw / Visserij

Actiegroep EMK (Eendracht Maakt Kracht) heeft minister Schouten (visserij) gevraagd of zij bereid is om het huidige regeringsbeleid ten aanzien van windmolens op zee te heroverwegen. 

Vissermannen Dirk Kraak (voorzitter van EMK) en Martijn van den Berg van de TX19 doen dat in een brandbrief die ze donderdag live tijdens de 5 Uur Show op SBS6 aan de Tweede Kamer stuurden.

De twee lieten weten dat de visserij grote zorgen heeft over de opmars van windmolens op zee, terwijl er tot 2023 nog een onderzoeksprogramma van de Rijksoverheid loopt naar de mogelijke effecten van windparken op zee.

Volgens Kraak zou het beter zijn als eerst dat onderzoek wordt afgemaakt voordat er op zee gebouwd wordt en niet andersom. In het tempo waarin het nu gaat, staan volgens hem in 2023 al veel windparken op zee.

“Laten we uitgaan van het voorzorgsbeginsel en eerst weten wat de mogelijke effecten zijn, voordat we een grootschalige uitrol van windmolens op zee doen.” Hij gaf aan dat de vissers zich erbij neer moeten leggen als blijkt dat de windparken een goed idee zijn, maar dat dan wel in samen met de vissers moeten worden bekeken waar ze het beste kunnen komen.

De zorg is echter bij de vissers dat de parken nadelig zijn voor de visstand. Van den Berg vertelde in de praktijk in de buurt van windmolengebieden op zee amper meer vis tegen te komen. Dan gaat het onder meer om schol, tong, tarbot en andere vissoorten waar op gevist wordt.

Volgens Kraak gaat het om 25 procent van het nog vrije deel van de Noordzee die in beeld zijn voor windmolenparken. “En dan moeten daar nog natuurparken bovenop komen. Het gebruik van de Noordzee is momenteel in balans.”

Hij wees erop dat de komst van grootschalige windparken op zee in feite een crisisbesluit is en voortkomt uit de klimaatcrisis. Hij trok een parallel met de komst van de Afsluitdijk en de Deltawerken die ook beiden voortkwamen uit crises. “Toen werden ook hele gebieden afgesloten waar jonge vis opgroeit. Toen werden de vissers geraakt en dat gebeurt in feite nu weer.” 

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen gisteren
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2