Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Visserij stapt uit Noordzeeoverleg

Landbouw / Visserij

Diverse belangenorganisaties van de Nederlandse visserij zijn uit het Noordzeeoverleg met de overheid gestapt.

Dat heeft de Nederlandse Vissersbond laten weten. De visserij was volgens de bond al langer kritisch op het Noordzeeakkoord vanwege de aanleg van grootschalige windmolenparken, natuurcompensatie, het verbod op de pulsvisserij en de onzekerheden rond de Brexit.

De actie van Greenpeace, partner in het Noordzeeoverleg, om stenen in zee te gooien bij de Doggersbank was de druppel die bij de visserij de emmer deed overlopen.

“Radicale actievoerders die levens van vissers in gevaar brengen door keien ter grootte van auto’s op legale visgronden te dumpen wordt geen strobreed in de weg gelegd, maar de Nederlandse visserijsector moet aan de ketting”, zegt Visfederatievoorzitter Guus Pastoor in een nieuwsbrief van de Vissersbond. 

“Wij willen dat de Nederlandse overheid nu eindelijk eens voor ons gaat vechten, door meer rekening te houden met de gevaren van de Brexit, het achterhaalde pulskorverbod aan te vechten en onze belangen om te kunnen blijven vissen op de Noordzee waar het nog wel kan zwaarder te laten wegen.”

De vissector zegt te hechten aan een koers die ruimte biedt voor behoud en herstel van het toekomstperspectief voor de sector. “Visserij is niet alleen een van de meest traditionele economische activiteiten in de zeeën rond ons land, het is ook cruciaal voor het hedendaagse verlangen om voedselvoorziening dicht bij huis gestalte te geven.”

De agrarische bedrijfstak in Nederland, inclusief de visserij, is daarvoor volgens de vissector essentieel. “Dat de tijden veranderen is een feit, dat aanpassingen en innovaties nodig zijn ook, maar dat is wat anders dan het simpelweg verkleinen van de visserijgronden of het uitkopen van een deel van de vloot, waarmee elk perspectief voor de vissers en de verwerkende bedrijven achter de horizon verdwijnt.”

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 18 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 21 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen gisteren
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5