Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

De inktzwam kent twee gedaantes

Natuur Over het eiland

In de nieuwe editie van “Het eiland over” aandacht voor een opvallende paddenstoel die redacteur Job Schepers tegenkwam tijdens een wandeling in het Krimbos. Hij trof daar een paddenstoel met dikke, kleverige zwarte druipers. Het bleek te gaan om de geschubde inktzwam, een paddenstoel met twee gedaantes. 

Het voordeel van weinig verstand van planten en paddenstoelen is het feit dat je kunt genieten van de kleinste dingen. Zo trof ik de inktzwam in beiden gedaantes. Eén met de hoed nog volledig intact en één met de hoed al opgetrokken. In mijn totale gebrek aan paddenstoelenkennis was ik vooral verbaasd dat twee verschillende soorten zo gezellig door elkaar heen groeiden. 


Het blijkt dus om één en dezelfde paddenstoel te gaan, aan het aantal insecten te zien een delicatesse voor de diertjes. Hoewel Wikipedia doorgaans niet als journalistieke bron geldt, is het voor dit soort weetjes doorgaans een prima platform. Wikipedia meldt: “In de jeugd is de 5-15 cm hoge hoed van de geschubde inktzwam ei- tot klokvormig, wit met een lichtbruin, glad centrum en bedekt met grote, omgekrulde schubben. De hoed scheurt later vanaf de rand in en vervloeit tot zwart. “

Sytske Dijksen, toch wel een beetje mijn natuurjuf de afgelopen maanden. was degene die mij als eerste wist te vertellen met wat voor paddenstoel we te maken hadden. Ze vertelt er nog bij: “Als ze oud worden gaan ze verslijmen. Je kunt de inkt volgens mij echt gebruiken. Dat zou voor jou wel een mooi experiment zijn. Echt Texelse Inkt voor de TC.” Tijd om toch eens een kroontjespen en een inktpot uit een archief te toveren. Ook leuke inspiratie voor een nieuwe tattoo overigens. 


Job Schepers

Enkele dagen later zie ik bij Sytske op haar Facebook opnieuw foto’s van inktzwammen. Dit bleken echter weer inkzwammen van een andere soort en zo valt er dus nog een hoop te leren in paddenstoelenland. Maar ook zonder kennis van de paddenstoelen is er in de bermen en in de bossen meer dan genoeg te zien op paddenstoelengebied. Wie weet daarover volgende keer weer meer. 


Sytske Dijksen:  glimmerinktzwam of hazepootje.  

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 10 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30