Corona
Corona

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Strengere maatregelen tegen virus

Algemeen

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus terug te dringen, worden de komende drie weken aangescherpt.

Er moet de komende weken weer thuis gewerkt worden (tenzij het niet anders kan), reisbewegingen moeten beperkt worden, sportwedstrijden (amateur en professioneel) zijn de komende drie weken zonder publiek, sportkantines blijven dicht en de horeca moet ’s avonds eerder dicht.

Dat hebben premier Rutte en minister De Jonge maandagavond bekendgemaakt. De maatregelen gelden vanaf dinsdagavond 18:00 uur.

De eerste gevolgen waren maandagavond al meteen merkbaar; de eilandcompetitie van volleybalvereniging Tevoko is voor de komende drie weken stilgelegd.

Thuis mogen de komende drie weken nog maar maximaal drie gasten worden ontvangen in plaats van zes zoals de afgelopen tijd het geval was.

Buiten mogen nog maar veertig mensen tegelijk bij elkaar zijn en binnen mogen maximaal dertig mensen in één ruimte tegelijk bij elkaar zijn. Uitzonderingen gelden voor bijvoorbeeld kerken, uitvaarten en demonstraties.

Een uitzondering geldt ook voor detailhandel, markten, bibliotheken, musea, monumenten, presentatie-instellingen, dierentuinen, pretparken, kermissen en vergelijkbare samenkomsten waarbij volgens het kabinet sprake is van doorstroom van bezoekers. 

“Veiligheidsregio’s bepalen na overleg met doorstroomlocaties m.u.v. detailhandel en markten, per locatie het maximum aantal tegelijkertijd toe te laten bezoekers, waarbij rekening wordt gehouden met de oppervlakte van de locatie én het kunnen garanderen van met name de 1,5 meter afstand.”

Voor onderwijsinstellingen, trainingsinstellingen en kinderopvang geldt het maximum van dertig evenmin; dat betekent dat scholen gewoon op dezelfde voet door kunnen gaan met lesgeven.

Winkels moeten een deurbeleid voeren zodat binnen de 1,5 meter afstand kan worden bewaard en bij supermarkten moet twee keer per dag een winkeluur voor oudere en kwetsbare mensen komen.

Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21:00 uur inloop en om 22.00 uur moet een zaak gesloten zijn. De horeca is ook verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting.

Een mondkapjesplicht komt er nog niet, wel is het advies gegeven aan Rotterdam, Amsterdam en Den Haag om in winkels mondkapjes te dragen. Het OMT bekijkt verder hoe er in het algemeen met mondkapjes omgegaan moet worden.

Rutte en De Jonge gaven aan dat de strengere maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat het aantal besmettingen uit de hand loopt. Het zogeheten reproductiecijfer staat momenteel op 1,3 en dat moet weer onder de 1 komen om het virus in bedwang te houden.

De Jonge schetste twee scenario’s: het lukt om het virus binnen drie weken terug te dringen of het lukt niet. In geval van het laatste komen er meer strengere maatregelen die richting een nieuwe lockdown gaan.

Alle extra maatregelen zijn te vinden op www.rijksoverheid.nl.

Rutte deed een algemeen beroep op iedereen om de maatregelen na te leven om het virus weer onder de duim te krijgen.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 1 uur geleden 3
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 3 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 6 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 22 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10