Afbeelding
Advertorial

Restaurant Peek: vlees van ouderwetse kwaliteit

Algemeen

Middenin restaurant Peek is een grote kast gemonteerd. Met glazen deuren, waarachter voor de gasten goed zichtbaar prachtige stukken vlees hangen te rijpen. 'Een vleesrijpingskast', legt eigenaar en kok Eric Pekel uit. 'Hierin wordt vlees op ouderwetse wijze maar met de nieuwste technieken klaargemaakt voor bereiding.'

 

De vleesrijpingskast mag gerust een symbool worden genoemd van de visie die Eric en Monique Pekel op hun restaurant hebben. 'Wij zijn een groot voorstander van transparantie. Met dezelfde gedachte hebben we de nieuwe keuken gebouwd: een open keuken, geheel van nu.' Pekel vindt het leuk om te laten zien wat hij doet. 'Ik heb een mooi vak en als gasten daar interesse in hebben, dan geef ik graag uitleg. Zeker vaste gasten maken daar gebruik van. Die lopen rustig door en vragen: Hoe maak je die saus?'

 

Vol trots geeft hij uitleg over zijn nieuwste aanwinst. 'Vlees wordt vaak te vers gegeten. Veertig jaar geleden liet elke beenhouwer zijn vlees droog rijpen, aan een haak in de koelkamer of in de stal. Tegenwoordig zitten er gemiddeld niet meer dan vijf dagen tussen de slacht en de verkoop. Dat is erg kort. Vlees heeft dan nog niet zijn volle smaak en kan zelfs taai zijn.'

De vleesrijpingskast biedt uitkomst. 'Hierin komt het vlees met de nieuwste technieken tot rijping. Dry-aged, noemen we dat. Een computer zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid en de temperatuur altijd kloppen. Hoe groter het stuk vlees, hoe langer het duurt. Maar gemiddeld staat er een week of vijf voor. Wij gebruiken uitsluitend Texels vlees. Van runderen en lammeren die op het eiland zijn geboren, geweid en geslacht.'

Peek is het eerste Texelse restaurant met een vleesrijpingskast. Maar wat Eric betreft, krijgt hij snel navolging. 'Natuurlijk is het leuk de enige te blijven, omdat je je op die manier onderscheidt. Maar voor de bewustwording van consumenten van wat goed en mooi vlees is en hoe je dat bereidt, zou het leuk zijn als veel meer restaurants op het eiland zo'n kast aanschaffen.'

 

Eric Pekel is een gepassioneerd vakman, die uren over zijn werk kan praten. Vol hartstocht is hij over 'puur eten'. 'Tegenwoordig moet alles vlug, vlug, vlug. Het hele leven wordt steeds sneller. Veel mensen hebben geen tijd meer om te koken. Of nemen er de tijd niet voor. Het is geen kritiek, ik kan me dat ook wel voorstellen. Maar koken kost nu eenmaal tijd. Bij ons krijg je nog puur eten. Met uitsluitend verse producten en lokaal zo veel als mogelijk.'

Kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen heeft Pekel afgezworen. 'Producten met een e-nummer komen er bij ons niet in. Heel veel allergieën en lichamelijke klachten vloeien voort uit onze huidige levenswijze. Het zijn kwalen die vroeger niet bestonden of bekend waren. Maar onze moeders haalden nog groente bij de groenteboer en vlees bij de slager. En aardappelen waren nog vers en zaten niet voorgesneden in een gasverpakking, geconserveerd met e-nummers. Je moet niet overdrijven. We zijn hier geen gezondheidscentrum. Maar het is belangrijk dat je weet wat je eet. Neem een carpaccio, een voorgerecht dat elk restaurant serveert. Maar bij ons wordt het vlees nog vers uit de kast gepakt en ter plekke gesneden. Met sla erbij, goede olijfolie en vers geraspte kaas heb je een heerlijk gerecht. Zoals het eigenlijk gewoon hoort.'

 

Restaurant Peek heeft sinds kort een nieuwe kaart. In het oog daarop springt het Menu Surprise. 'Een menu van drie, vier of vijf gangen. De ingrediënten zijn afhankelijk van het aanbod van de markt. We houden rekening met ieders wensen en je kunt ook opgeven wat je per se niet wilt. Maar verder laat je je als gast volledig verrassen.'

Het maandmenu in maart geeft tegen een uitnodigende prijs een kleine indruk van al het lekkers dat bij Peek wordt geserveerd. Eric en Monique heten iedereen graag welkom.

 

 

Voor reserveringen:

Restaurant Peek

Gravenstraat 3
1791 CJ Den Burg
(0222) 31 31 76
peektexel@gmail.com

 

 

Maart maandmenu Peek

 

Voorgerechten

 

'Dun van het mes'

Carpaccio van dry-aged Texels rund

met salade, olijfolie grand cru en Parmezaanse kaas

 

of

 

Krokante zeebaarsfilet met een relish van tomaat en komkommer

 

Hoofdgerechten

 

Kabeljauw

op de huid gebakken filet met gerookte paddenstoelen, gemarineerde tomberry tomaatjes en beurreblanc saus

 

of

 

Weiderund

een mooi mals stukje van op Texel geweid rund met voorjaarsgroenten en

een jus van 4-seizoenenpeper

Beide worden geserveerd met verse dikke frieten en huisgemaakte mayonaise

 

Nagerechten

 

Crème van vanille met gelei van framboos en steranijs, vanille-ijs

en een warm schuim van witte chocolade

 

of

 

Kaas

3 soorten nationale en internationale kazen

 

De prijs van het menu bedraagt €25,- per persoon

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2