Blogger Eva Mondeel
Blogger Eva Mondeel

'De toekomst hoort ook bij de geschiedenis...' (Eva Mondeel)

Algemeen

Dus... nadat ik bedacht had dat de geschiedenismethode echt te taai was. En ik door de lerares Nederlands van de OSG weer even op het spoor van de mindmaps gezet was, startte ik mijn online mindmap over de Gouden Eeuw.
Yes! 't Werkt! Praten, tekenen en een samenvatting in één.

Maar op onnavolgbare wijze belandde ik met mijn leerlingen binnen drie minuten in de toekomst. Of eigenlijk was het ook weer niet zo onnavolgbaar met mijn toch wel lichte verslaving aan TED-talks en technologische-ontwikkeling-filmpjes.

We lieten Abel Tasman  en de V.O.C. voor wat 't was en vroegen ons hardop af of een geprint mens wel een ziel heeft? Over 20 jaar kan er DNA materiaal geprint worden is de verwachting. Een kleine stap naar het printen van mensen volgens de leerlingen.

Er worden nu al pizza's geprint. Eetbare wel te verstaan. Bonbons, sieraden van goud en zilver, ja zelfs huizen! En zo dringt het besef zich aan ons op dat een printer niet altijd perse de grootte van een Bosatlas heeft, maar dat er ook printers zijn waarin je kan lopen. En dat je er dan een huis mee kan printen. En dat dit dus al gebeurt in Amsterdam!

Enfin na drie kwartier informatie-opslurp-momenten zeg ik tegen m'n kinderen: 'Jongens, ik heb een probleem! Er zijn drie kwartier voorbij en ik heb nog een les geschiedenis te gaan.'

'Maar juf! We hebben nu toch ook veel geleerd!? En eigenlijk hoort de toekomst toch óók bij de geschiedenis?' (Luid ja-geroep)

'Tja' begin ik weifelend. 'Ik kan nu niet bewijzen dat jullie iets geleerd hebben.' Verontwaardiging alom en vervolgens sommen de kinderen op wat ze volgens hen hebben opgestoken. 'Ja weet ik,' antwoord ik. 'Maar bewijzen kan ik het niet. Het is niet meetbaar. En de regering van dit land wil dat ik kan bewijzen wat ik jullie geleerd heb...' stilte...  O.k. ze snappen mijn dilemma . 'Maar juf! Als 't met die mindmap nou beter lukt dan hebben we toch tijd over... en dan kunnen we 't toch nog hebben over Einstein enzo!'

 

Pfff dit maakt mij zó gelukkig als juf! Honger! De kinderen hebben honger naar kennis. Niemand die naar de wc moet, niemand die niet meeluistert of niet meepraat. DIT...IS...ONTWIKKELING...pur sang!

 

Voor mij is het bewijs weer geleverd, leren is leuk ! Zo leuk dat de kinderen zelf meedenken over de wijze waarop en waarover het moet gaan.

 

Laten we kinderen meer betrekken bij de vormgeving van hun onderwijs. Dag in dag uit zijn zij het die opdracht na opdracht uitvoeren. Hoe fijn is het dan als je daar zelf ook zeggenschap over mag hebben?
Dat je mee vorm mag geven aan die toekomstige geschiedenis!

 

Verander leren leer veranderen!

 

Eva Mondeel is sinds 20 jaar werkzaam in het Texelse onderwijs en zet zich in om krachtig en prachtig onderwijs neer te zetten. Samen met alle Texelaars. Via deze blog zal zij ons op de hoogte houden van ideeën en ontwikkelingen op het gebied van onderwijs op Texel.

Wie meer over ontwikkelingen in het huidige onderwijs wil weten of zelf leuke en inspirerende ideeën heeft, kan ook terecht op de Facebookpagina van Operatie Onderwijs Texel.

 

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2