Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Coalitie Texel breekt, college blijft

Algemeen

GroenLinks is na een clash over de Regionale Energie Strategie en een gebrek aan steun vanuit de coalitie (Texels Belang, VVD en GL) uit de coalitie op Texel gestapt. 

Struikelpunt was een zonneweide bij de Pelikaan waarvoor GroenLinks steun vroeg van de andere coalitiepartijen en niet kreeg. Het was voor de partij de druppel in een al langer moeizaam proces met Texels Belang en VVD over duurzaamheid.

De verklaring waarmee GroenLinks uit de coalitie stapte werd tegen twaalf uur ‘s nachts voorgelezen door Rikus Kieft die eerder deze avond terugkeerde in de gemeenteraad als opvolger van de vertrokken Elias Marseille. 

Kieft verklaarde dat er eigenlijk al geen coalitie meer was en stelde ook niet meer bij coalitieoverleg aan te schuiven. “Je kunt niet breken wat al niet meer heel was. Vanaf nu gaan wij als GroenLinks voor wisselende meerderheden in de raad.”

De nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks liet blijken wel verder te willen met de huidige samenstelling van het college waarin namens GroenLinks Jaap Vlaming als wethouder zit. Hij wilde dat er - na een eerder vertrek van wethouder Sander van Knippenberg - niet weer een bestuurderswisseling zou komen op het terrein van het sociaal domein waar Vlaming nu wethouder is

Kieft sprak de verwachting uit dat het college het nog wel 1,5 jaar volhoudt, maar benadrukte ook dat het college het moeilijk heeft met deze raad en niet altijd steun krijgt vanuit de coalitie. “Het is nog anderhalf jaar tot de verkiezingen. Moet er opnieuw gezocht worden na een nieuwe coalitie? Weer iemand die zich moet inwerken? Wij gaan er vanuit dat het college de rit uit zit als soort van zakenkabinet.” 

De besluitvorming zal de komende verwachting plaatsvinden op basis van wisselende meerderheden in de gemeenteraad en dat is in de Texelse politiek op zich geen onbekend fenomeen.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 1 uur geleden 3
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 3 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 6 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 22 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10