Kermis op de Groeneplaats in de jaren tachtig.
Kermis op de Groeneplaats in de jaren tachtig.

'Deze zomer kermis op Groeneplaats'

Algemeen

Op de Groeneplaats in Den Burg wordt mogelijk deze zomer na jaren afwezigheid weer een kermis gehouden.

Wethouder Frans Visman liet donderdagavond tijdens de dorpsavond van B en W in Den Burg weten dat hij in gesprek is met Buro de Kermisgids om eind juli aansluitend aan de grote kermis in De Koog een kleine kermis in Den Burg te houden.

De Groeneplaats was in 1987 voor het laatst het domein van de traditionele kermis in Den Burg. Daarna verhuisde het evenement in 1988 als gevolg van herinrichting van de Groeneplaats naar de Nikadel in De Koog. Dat was aanvankelijk een experiment, maar het is sindsdien altijd zo gebleven.

Binnen de politiek wordt al jaren gesproken over een kleine kermis in Den Burg, met name een wens van D66. Donderdagavond noemde Visman concrete data. De kermis in De Koog staat van woensdag 16 tot en met zondag 20 juli op de planning. Bedoeling is dat dinsdag 22 juli de kleine kermis op de Groeneplaats begint. De maandag wordt volgens Visman ontzien, omdat het dan markt is.

Volgens de wethouder wordt op het moment bekeken wat een kermis op de Groeneplaats gaat kosten en welke opbrengsten verwacht kunnen worden. De raad krijgt nog een voorstel voorgelegd. Bedoeling is dat de opbrengst van de kleine kermis op de Groeneplaats in de algemene middelen van de gemeente wordt gestort.

Zoals het er nu naar uitziet, is de bult op de Groeneplaats in juli verdwenen. Wethouder Eric Hercules liet donderdagavond weten dat die binnen nu en een paar maanden weg moet zijn. De Groeneplaats was tot 1987 decennialang de plek van de kermis. In het archief van de Texelse Courant is te lezen dat er eind van de achttiende eeuw ook al kermissen op het plein en de aangrenzende Vismarkt waren.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 5 uur geleden 9
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30