Maanvis van zwerfvuil. Foto Ecomare/Sytske Dijksen.
Maanvis van zwerfvuil. Foto Ecomare/Sytske Dijksen. Maanvis van zwerfvuil. Foto Ecomare/Sytske Dijksen.

Expositie over zwerfvuil bij Ecomare

Algemeen

Bij Ecomare is vanaf 16 januari de reizende tentoonstelling 'Zee zonder zwerfvuil' te zien. De tentoonstelling toont de vervuiling van zeeën en oceanen met menselijk afval. Drie grote sculpturen van afval vormen een luchtig aspect in de expositie.

De informatie in de tentoonstelling is in het Nederlands en Engels en gaat over onderwerpen als de afbreektijd van verschillende soorten afval, het effect van zwerfvuil op mens en dier en oplossingen en suggesties om zelf bij te dragen aan het verminderen van het zwerfafval op zee. De Haagse kunstenaar Willem Boer maakte van flesjes, blikken, touw en allerlei ander afval drie metersgrote zeedieren. Ze stellen een maanvis, een bruinvis en een kwal voor. Het zijn de blikvangers van de tentoonstelling.

De tentoonstelling 'Zee zonder zwerfvuil' is georganiseerd door de Vereniging Kust & Zee. Het is een onderdeel van Marlisco, een door de Europese Unie gefinancierd project dat zich richt op bewustwording van het afvalprobleem in onze zeeën. De tentoonstelling is opgesteld in zaal 2 van het museum van Ecomare; de zaal waarin de relatie tussen de mens en de zee wordt behandeld. Het blijft een jaar op Texel.

De hoeveelheid afval in zee vormt een steeds groter probleem. Bekend is onder andere de zogenaamde plastic soep, een drijvende vuilnisbelt op de plekken waar zeestromen elkaar kruisen. In de plastic soep is de dichtheid van afval het grootst, maar het zwerfvuil is overal. Dieren zien het aan voor voedsel of raken verstrikt in touwen en netten. Kust & Zee zet zich in voor een zee zonder zwerfvuil, een doel dat ook Ecomare nastreeft.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 15 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 20 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00