Afbeelding

Juf Eva opereert... (Eva Mondeel)

Algemeen

Of ik iets maatschappelijk relevants wil bloggen voor het Texelse onderwijs... En daar ratelen de raderen, in mijn met onderwijsonderwerpen overladen hersentjes al! Terwijl ik mijzelf nog hoor antwoorden : "Ja, tuurlijk, superleuk!" Nu, een paar dagen verder, blijkt het behalve superleuk ook supermoeilijk te zijn om een beginonderwerp uit de onmetelijk grote onderwijs-onderwerpen-zee te vissen. Waarmee ik kan beginnen?

Praten gaat mij makkelijker af. Zal ik dan maar een gesproken blog doen? Met wat plaatjes en links erbij? (Doen 't altijd goed blijkt uit blogs over de do's and don'ts van bloggen.) Het moet in ieder geval niet te zwaar en serieus denk ik vervolgens. Er moet wat te lachen zijn maar ook iets te ontdekken. En 't moet serieus genoeg zijn om serieus genomen te worden. Dus speel ik ook met de gedachte over een bloggers-collectief over en voor het Texelse onderwijs. Onderwijs gaat ons allemaal aan en goede ideeën zijn er om te delen.

 

Komt er meteen een onderwerpje naar boven borrelen naar aanleiding van mijn schroom om te starten met dit blog. Bang om te falen. Ons huidige onderwijssysteem en de wereld van de grote mensen er omheen trouwens ook hoor, vraagt een behoorlijk perfecte reproductie van ons vastgestelde curriculum. Dat is het vastgestelde onderwijspaadje waarover ieder mens zich dient te begeven. Zodra je ervan afwijkt word je bijgeschaafd. Best eng dus. En laten nou juist buiten de gebaande paden, lees comfort-zone, de meest fantastische ontwikkelingen ontspruiten!

Maar helaas voor 'die-zich-ontspruitende-ontwikkelingen' gebeurt dit dus in Nederland. En hier worden alle paadjes netjes bijgehouden. Onkruid, iets dat ontkiemt op een ongeplande of ongewenste plek, wordt gesnoeid. Allemaal in de pas op 't pad van de gestandaardiseerde CITO-Maps. En zo werd Nederland groot in het creëren van de middelmaat

 

Maar… Wij Texelaars delen het eilandgevoel! En dat betekent: "Een hoog zelfsturend gehalte!" Wij regelen onze zaakjes graag op onze eigen manier. Daarom staat er hier ook in de onderwijsvisie beschreven dat onze onderwijskwaliteit breder wordt gedefinieerd dan met de CITO scores alleen!

 

Gaan wij op Texel dus die smalle CITO trend doorbreken? Gaan wij onze schouders gezamenlijk onder ons prachtige eiland-onderwijs zetten? Onderwijs dat van de kaart spat! Onderwijs waarop wij met zijn allen trots zijn omdat 't van ons allen is en voor ons allen!  

 

Eva Mondeel is sinds 20 jaar werkzaam in het Texelse onderwijs en zet zich in om krachtig en prachtig onderwijs neer te zetten. Samen met alle Texelaars. Via deze blog zal zij ons op de hoogte houden van ideeën en ontwikkelingen op het gebied van onderwijs op Texel.

Wie meer over ontwikkelingen in het huidige onderwijs wil weten of zelf leuke en inspirerende ideeën heeft, kan ook terecht op de Facebookpagina van Operatie Onderwijs Texel.

 

 

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2