Afbeelding

Aangifte toeristenbelasting veranderd

Algemeen

Een klein aantal logiesverstrekkers heeft met de gemeente contact gezocht over de nieuwe digitale aangifte van de toeristenbelasting.

Dat stelt het college in reactie op een dringend verzoek van Texel 2010. Fractievoorzitter Gerbrand Poster was het er niet mee eens dat logiesverstrekkers dit jaar enkel nog digitaal aangifte kunnen doen. Hij noemde dat van de week 'klantonvriendelijk' en 'onbestaanbaar' vanuit de gedachte dat de gemeente er als dienstverlenend bedrijf voor alle bewoners is. Poster vond dat de papieren aangifte in stand moest blijven.

Volgens het college is gekozen voor digitale aangifte, omdat het verwerken van de papieren aangiftebiljetten arbeidsintensief was en intern op het gemeentehuis veel uren kostte. 'We hebben gezocht naar een efficiëntere en kostenbesparende manier. Er hoeft minder digitaal te worden ingevuld, geen maandgegevens meer en de gemeente kan de aangeleverde gegevens digitaal verwerken in het belastingpakket.'

Volgens het college meldde een klein aantal verhuurders zich omdat er onduidelijkheden waren, omdat ze principieel bezwaar tegen digitaal hadden of omdat ze geen computer hadden. 'Telefonisch en aan de balie zijn deze mensen geholpen met het invullen van de aangifte.' In een enkel geval kreeg iemand alsnog de gelegenheid schriftelijk opgave te doen van het aantal overnachtingen.

Volgens het college blijven de aangiften van de toeristenbelasting digitaal. Per klant kan echter in overleg naar passende oplossingen worden gezocht. Volgens het college gaat het om ongeveer negenhonderd verhuurders en 1900 aangiften van toeristenbelasting.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 13 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 16 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 19 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 20 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00