Berber Kruger, Vera Volders en Sandra van de Water.
Berber Kruger, Vera Volders en Sandra van de Water. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

jongerenwerk meer ontwikkelen

Gezondheid Gezond & Fit

Young 4 Ever gaat het online jeugd- en jongerenwerk verder ontwikkelen en binnen hun bestaande werkzaamheden opnemen om zo ook met andere jongeren op Texel in contact te komen die zij niet in hun reguliere werkzaamheden bereiken.

Het is een ontwikkeling die voortgekomen is uit de intelligente lockdown die er in het voorjaar was als gevolg van de coronacrisis. Time Out aan de Wilhelminalaan in Den Burg, het onderkomen van Young 4 Ever, was in die maanden gesloten waardoor de onderlinge contacten tussen jongeren en de jeugd-en jongerenwerkers op straat (ambulant jongerenwerk) maar ook digitaal via platforms op de sociale media werden onderhouden.

Volgens Berber Kruger, Sandra van de Water en Vera Volders van Young 4 Ever is het de bedoeling om online meer aanwezig te zijn op onder meer Snapchat, Instagram en TikTok, zodat daar contact met de jeugd kan worden gelegd en onderhouden. "Het is iets waar we al wel mee bezig waren, maar wat tijdens de coronatijd in een versnelling is gekomen." Online jeugd- en jongerenwerk was eerder dit jaar ook een thema dat aan de orde was tijdens eigen digitale bijeenkomsten van jongerenwerkers in het hele land. Young 4 Ever is tijdens de lockdown al begonnen met eigen activiteiten op de social media zoals een fotospel waarbij de jongeren 24 uur de tijd hadden om te raden waar een foto op Texel was gemaakt. Vera maakte diverse korte filmpjes waarop ze jongeren laat zien hoe ze thuis dingen kunnen maken. Binnenkort start online een nieuw spel waarbij jongeren kunnen raden welke Texelaar afgebeeld is. Waar mogelijk wordt er volgens Young 4 Ever meteen wat educatiefs aan de online activiteiten toegevoegd.

Het jongerencentrum aan de Wilhelminalaan zelf is inmiddels ook weer open. Jongeren onder de 18 jaar hoeven de 1,5 afstand meter afstand tot elkaar onderling niet in acht te nemen, maar dat moet wel ten opzichte van volwassenen. Time Out is geopend van woensdagavond tot en met zaterdagavond van 19:30 tot 22:30 uur. Dat is een half uur later dan eerder het geval was. Tijdens de avonden kunnen jongeren met elkaar spelletjes doen, op de bank hangen en de jongerenwerkers voeren gesprekken met ze. Daarbij gaat het onder meer om seksuele voorlichting en andere zaken waar jongeren vragen over hebben. "We beginnen nu ook een nieuwe groep jongeren binnen te krijgen, terwijl een andere groep op het punt staat om te vertrekken. Het is wel bijzonder om te zien hoe die twee leeftijdsgroepen met elkaar mixen." Het jongerencentrum is er voor jongeren vanaf circa 11/12 jaar. De maximum leeftijd ligt tegen de 23. Op vrijdagmiddag kunnen jongeren sinds vorige week een eigen escaperoom leren maken. Dat is één van de activiteiten die jongeren kunnen doen binnen de ACT-activiteiten die in samenwerking met gemeente is ontwikkeld in het kader van het IJslandse Model.

Young 4 Ever houdt woensdagavond 30 september een nieuwe beauty-avond voor jongens en meisjes. Een kapster-in-opleiding komt die avond langs en er is make-up. Deelname is gratis, de maximum leeftijd is 18 jaar.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 8 uur geleden 9
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30