Afbeelding
Foto:Harry Kingma

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Open Monumentendag: Bunkercomplex Texla

Historie

In Nederland wordt op 12 september Open Monumentendag gehouden en ook op Texel is het feest. De corona-uitbraak zorgt gelukkig niet voor afstel, maar wel voor een Open Monumentendag waarbij de veiligheid van alle betrokkenen voorop staat. Dit jaar dus weinig ‘binnenkijkers’, maar tips voor fiets- en wandelroutes en enkele ’losse’ locaties. In aanloop naar de monumentendag licht de Texelse Courant er iedere dag twee monumenten uit. In aflevering 10: Bunkercomplex Texla.


Onder voorbehoud van weersomstandigheden en coronamaatregelen zijn van 10 tot 17 uur vrijwilligers van de bunkerwerkgroep aanwezig om hun werk en de geschiedenis van het bunkercomplex Texla toe te lichten. 

Aan weerszijden van de Kogerweg en ten noorden van boerderij Buitenlust lag het door de Duitse bezetting in 1943 gebouwde Widerstandsnest 21 H, tegen het eind van de oorlog omgedoopt tot Bataillonsgefechtsstand van het Georgische infanterie Bataillon 822.

Oorspronkelijk telde het bunkercomplex bijna vijftig bunkers en veldversterkingen. Texla was door de bezetter gevorderd en diende als Offizierskasino, officiersclub. Het complex was omsloten door een mijnenveld en prikkeldraadversperringen. Bij een Geallieerde aanval op Texel was de grote, met aarde overdekte telefoonverbindingsbunker een essentiële functie toebedacht. Maar tijdens de Georgische opstand van 8 april tot 20 mei 1945 speelde dit bunkercomplex een andere cruciale rol. 

Tegenwoordig resteren alleen de telefoonbunker en de paardenstal op de hoek van de Georgiëweg nog. Enkele jaren geleden hebben vrijwilligers van de bunkerzoekgroep de met aarde overdekte telefoonverbindingsbunker gedeeltelijk zichtbaar en toegankelijk gemaakt. Zij delen hun kennis graag met u. Op You Tube vindt u diverse filmpjes over de bunker uit 2018 en 2019. Gebruik de zoekterm ‘Bunkers Texel’.

Afbeelding
Texelse IJsboerderij Labora zoekt ijsbereider m/v Algemeen 28 minuten geleden 1
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een weekend-/vakantiehulp 1 uur geleden
The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 4 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 5 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 22 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06