De boerderij Ruimzicht aan de Hoofdweg in Eierland omstreeks 1906. Op de achtergrond de wagenschuur.
De boerderij Ruimzicht aan de Hoofdweg in Eierland omstreeks 1906. Op de achtergrond de wagenschuur. Foto: oll. familie Van Maldegem

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Open Monumentendag: Boerderij Ruimzicht

Historie

In Nederland wordt op 12 september Open Monumentendag gehouden en ook op Texel is het feest. De corona-uitbraak zorgt gelukkig niet voor afstel, maar wel voor een Open Monumentendag waarbij de veiligheid van alle betrokkenen voorop staat. Dit jaar dus weinig ‘binnenkijkers’, maar tips voor fiets- en wandelroutes en enkele ’losse’ locaties. In aanloop naar de monumentendag licht de Texelse Courant er iedere dag twee monumenten uit. In aflevering 4: Boerderij Ruimzicht.

Eierland werd vanaf de inpoldering in 1836 grotendeels bevolkt door immigranten uit Zeeland en Zuid-Holland. De investeerders kwamen vooral uit Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant. Daarom werden de grote pioniersboerderijen naar niet-Texels model gebouwd, naar voorbeeld van de boerderijen uit Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden. De oogstberging bestond uit grote, houten schuren met rieten daken en geteerde wanden.

Op 8 april 1945 brak de Georgische opstand uit op Texel. Daarbij werden veel boerderijen, vooral in Eierland, door de Duitse bezetter in brand geschoten. Naast heel veel menselijk leed werd ook grote materiële schade aangericht.

Na de Tweede Wereldoorlog werd onder regie van het landelijke Bureau Wederopbouw Boerderijen de herbouw van de vernielde boerderijen in Eierland ter hand genomen. Dat ging uit van een sobere en doelmatige bouw en moderne inzichten op het gebied van agrarische bedrijfsvoering. Niet toevallig bestond de kern van het Bureau Wederopbouw Boerderijen uit de landbouwkundige en bouwkundige ingenieurs die aan de basis stonden van het ontwerp en de bouw van de boerderijen in de Wieringermeerpolder. Ze herbouwden op Texel circa 50 boerderijen en werkten daarbij nauw samen met de (toen nog) Wageningse landbouwhogeschool.

De 19e-eeuwse geteerde landbouwschuren met hun rieten daken en boerderijen met hun muren van gele steentjes en daken van blauwgrijze gesmoorde dakpannen werden vervangen door moderne boerderijen, van donkerrode baksteen met rode pannendaken. Die verandering was landschappelijk ingrijpender dan de recente nieuwbouw van grote agrarische schuren.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 6 uur geleden 8
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30