Afbeelding
Foto: Nationaal Park Duinen van Texel

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Open Monumentendag: Bunker Loodsmansduin

Historie

In Nederland wordt op 12 september Open Monumentendag gehouden en ook op Texel is het feest. De corona-uitbraak zorgt gelukkig niet voor afstel, maar wel voor een Open Monumentendag waarbij de veiligheid van alle betrokkenen voorop staat. Dit jaar dus weinig ‘binnenkijkers’, maar tips voor fiets- en wandelroutes en enkele ’losse’ locaties. In aanloop naar de monumentendag licht de Texelse Courant er iedere dag twee monumenten uit. In aflevering 3: De bunker van Loodsmansduin.


Bijna aan het eind van de Witte Weg leidt een wandelpad langs een bunkercomlex naar het strand. Deze bunkers vormden de vooroorlogse Nederlandse vuurleidingspost van Batterij Den Hoorn. De resten van drie bijbehorende geschutsbunkers en voorraadkamers staan langs het wandelpad in de Bollekamer ten noorden van Den Hoorn. Ze werden in de Tweede Wereldoorlog door de Luftwaffe in gebruik genomen.

Na een voor Texel relatief vredig verlopen bezettingsperiode brak op 6 april 1945 muiterij uit onder de Georgische militairen die hier gelegerd waren. Zij waren eerder in de Tweede Wereldoorlog als soldaten van Stalins Rode Leger krijgsgevangen gemaakt en vervolgens in Duitse dienst getreden. De Georgiërs zagen een opstand als laatste mogelijkheid om zich te rehabiliteren. De opstand werd een bloedige strijd. Vanuit deze Marineflakbatterie Den Hoorn, de Marineflakbatterie De Mok en de zwaarste kustbatterij van Texel, de Marineseezielbatterie De Hors, werd Den Burg onder vuur genomen, met de Georgische muiters als doel.. Het verlies aan mensenlevens en de materiële schade van de opstand en de Duitse reactie daarop was groot.

Nu biedt de locatie van deze bunker een formidabel uitzicht over het zuidelijk deel van Texel.

Geniet van het uitzicht, lees over de achtergronden. Kijk en luister op www.npduinenvantexel.nl naar herinneringen aan gebeurtenissen rond deze bunkers en bekijk het filmpje over verdwenen bunkers op Texel.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 13 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3