Afbeelding
Foto: C.M. Hin collectie LOMT

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Open Monumentendag: Bunker tegenover het Luchtvaart- en oorlogsmuseum

Historie

In Nederland wordt op 12 september Open Monumentendag gehouden en ook op Texel is het feest. De corona-uitbraak zorgt gelukkig niet voor afstel, maar wel voor een Open Monumentendag waarbij de veiligheid van alle betrokkenen voorop staat. Dit jaar dus weinig ‘binnenkijkers’, maar tips voor fiets- en wandelroutes en enkele ’losse’ locaties. In aanloop naar de monumentendag licht de Texelse Courant er iedere dag twee monumenten uit. In aflevering 2: De bunker tegenover het Luchtvaart- en oorlogsmuseum.

Tegenover het vliegveld Texel en het Luchtvaart- en oorlogsmuseum Texel (LOMT) staat een grijze bunker. Deze bunker, officieel Fliegerhorst-Gefechtstand Flugplatz Texel, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Duitse bezetter gebouwd als Befehlsstand (commandopost) voor de vliegverkeersleiding. Niet lang daarna verloor het vliegveld zijn operationele status. Daarna fungeerde de Befehlsstand tijdens de rest van de oorlog voornamelijk als Nachrichtenbunker, telefoonverbindingsbunker.

Tijdens de Georgische Opstand op Texel - van 6 april tot 20 mei 1945 - behaalden de Georgische opstandelingen met hun verrassingsactie aanvankelijk succes. Maar na felle beschietingen en het aanrukken van versterkingen door de Duitsers verloren de opstandelingen terrein.

Tijdens een strafberaad in deze bunker besloten de Georgiërs daarom het bunkercomplex tegenover het vliegveld – het Widerstandsnest WN 20b H – te verlaten in de nacht van 13 op 14 april. Zij zetten de opstand voort als partizanenstrijd.

Het LOMT heeft de bunker onlangs aangekocht en ingericht voor bezoek. De bunker is nog niet geopend tijdens de Open Monumentendag, maar al wel van buiten te bezichtigen. Door de coronamaatregelen is bezoek nog niet realistisch.

Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 14 uur geleden 6
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 19 uur geleden 67
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
medewerker planning gezocht 21 uur geleden
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15
Afbeelding
"Als we niets doen, gaat iedereen het voelen" Algemeen 14 apr, 10:30 13
Twee verdwaalde narcissen in een veld blauwe druifjes.
De Lezersfoto - Bollen in bloei Algemeen 14 apr, 08:00 2