Impressie van de Groeneplaats in de stedenbouwkundige visie van Atelier Loos van Vliet uit Haarlem. (Afbeelding Loos van Vliet)
Impressie van de Groeneplaats in de stedenbouwkundige visie van Atelier Loos van Vliet uit Haarlem. (Afbeelding Loos van Vliet)

Ontwikkeling centrum Den Burg woensdag in de raad

Algemeen

De gemeenteraad buigt zich woensdagavond 18 december over het bestemmingsplan herontwikkeling Den Burg centrum. Aanvankelijk zou de Parkstraat daarin wél worden meegenomen, maar inmiddels is dat losgekoppeld. Er is veel discussie over de vraag over te bouwen winkels, horeca en woningen. Voor-, maar vooral tegenstanders lieten zich horen tijdens de behandeling in de raadscommissie vorige maand. Ook in onze ingezonden brievenrubriek 'Wat ik zeggen wou' blijft het centrum van Den Burg niet onbesproken. 

Wat ik zeggen wou: Over horeca 

Juridisch is onze gemeenteraad er dan wel in geslaagd, in het geheim met allerlei noodgrepen een gat te dichten, maar ze zijn er voor de Texelaars ook in geslaagd te bewijzen hoe ongeloofwaardig de raad op sommige punten inmiddels is geworden. Daarnaast zijn we er op Texel ook in geslaagd dat een bestemmingsplan op Texel gedevalueerd is tot iets waaraan de gemeente zich niet aan hoeft te houden.

Deze constatering volgt nadat De Slock zonder inspraak van de Burgwal in 2009 werd vergroot met de Hollebol. Volgens de huidige wet in het bestemmingsplan kan dat normaal gesproken helemaal niet, maar de Raad van Staten heeft het zonder de mogelijkheid van beroep vorige week goedgekeurd.

Nu ontstaat er echter een nieuwe situatie, doordat de exploitant heeft aangegeven met alleen de Slock verder te willen gaan. De Hollebol dient, indien men als zelfstandig bedrijf verder zou willen gaan, over eigen toiletten te beschikken. Er komt dus sowieso een bouw- en vestigingsvergunning voorbij. De vraag is nu: gaat men nu een culturele instelling met ontheffing van drank privatiseren tot een zelfstandig bedrijf met een horecavergunning, wacht men tot de wet Bestemminsplan Centrum den Burg is behandeld of probeert men de schade te herstellen? Het is me op het nippertje gelukt om de Parkstraat buiten de discussie van de Groeneplaats te houden, omdat men probeerde het derde plein (bij de Hollebol) mee te laten liften. Dit hoorde volgens mij in een nieuw plan voor het hele centrum thuis. Men krijgt dan als belanghebbende de gelegenheid te protesteren, wat vooral voor de Burgwal en omstreken interessant is. Verenigt u en houd de mededelingen van de gemeente in de krant of internet in de gaten. Ik heb de ontheffing van drank voor De Hollebol in 2009 ook niet voorbij zien gaan.

Vroeger werd in samenspraak met de branches een beleid samengesteld die volgens de meerderheid goed zou zijn voor Texel en gold voor de komende 10, 20 of 30 jaar. Als die meerderheid anders wil komt er een nieuw bestemmingsplan. Nu laat men een oud bestemmingsplan gewoon staan en gaat men op mogelijkheden alvast vooruit te lopen met wat sommige mensen willen. Dat voelde niet goed en vandaar het verzoek de Parkstraat buiten de discussie te houden. Nu de Raad van Staten dat ook goed keurt, is het even wennen dat we in een nieuwe tijd leven.

Texelaars let op de politieke partijen in de komende maanden, hoe ze een zwarte bladzijde in de laatste vier jaar verwerken en oplossen of laf uitstellen. Er valt weer wat te stemmen met de verkiezingen.

Ed Stiekema

 

 

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 3 uur geleden 5
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 5 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 7 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? gisteren 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10