Logo texelsecourant.nl
De Burak Bayraktar. (Foto Henk Leyen)
De Burak Bayraktar. (Foto Henk Leyen)

Update Burak Bayraktar: stabiel op plek

De Burak Bayraktar ligt stabiel op zijn plek op ruim vier zeemijl (negen tot tien kilometer) ten westen van de Texelse kust.

Dat heeft de Kustwacht vrijdag aan het eind van de middag laten weten. Sleepboot Ievoli Amaranth is inmiddels op de terugweg naar Den Helder en wordt vervangen door de Ginger uit IJmuiden. Sleepboot Hunter van Terschelling ligt al de hele middag standby.

Als de omstandigheden het toelaten, wordt de sleepverbinding tot stand gebracht en brengen de sleepboten het 136 meter lange Turkse containerschip naar een haven. De Burak Bayraktar raakte volgens een woordvoerder van de Kustwacht in moeilijkheden door problemen met de voortstuwing. Het schip lag voor anker ter hoogte van Vlieland, maar nadat het anker begon te krabben, dreef het schip richting de Eierlandsche Gronden.

In de loop van de dag werd duidelijk dat het de Burak Bayraktar lukte om op eigen kracht ruim vier zeemijl uit de Texelse kust te blijven. Het schip kan niet op eigen kracht zijn koers vervolgen naar Bremen. Het schip moest donderdag ook al zijn best doen uit de Texelse kust te blijven.

Het schip heeft containers aan boord met een diverse lading. Tot gevaarlijke stoffen in de lading worden onder meer verfachtige en lichtontvlambare producten gerekend. Het krabbende anker passeerde tijdens het driften een gasleiding in de zeebodem. Volgens de Kustwacht zijn er vooralsnog geen meldingen van schade.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!