Dolfijnenkalfje bij fuik
Dolfijnenkalfje bij fuik Foto: Mirjam Hin

Dolfijn met kalf gered van stranding bij Texel

Algemeen

Langs de Waddendijk van Texel raakten gisteren een dolfijn en haar kalf in de problemen. Ze waren in ondiep water beland en in paniek geraakt. In samenwerking met SOS Dolfijn waren dierverzorgers van Ecomare langs de dijk aanwezig om de dolfijnen in de gaten te houden. Zij konden voorkomen dat het kalf een grote fuik in zwom die langs de dijk stond opgesteld.  Uiteindelijk bereikten moeder en jong dieper water en lijkt het goed te zijn afgelopen. 

Fuik

Het was lange tijd spannend of de moederdolfijn haar weg naar een diepere geul zou kunnen vinden. Een aantal keren raakte ze de zeebodem al tijdens het zwemmen. De dolfijnen zwommen heel dicht langs de zeedijk. Het kalfje kwam daardoor bijna in een fuik terecht. Gelukkig lukte het de dierverzorgers om het kalf er voorzichtig en rustig om heen te leiden. Daardoor kwamen moeder en kalf weer bij elkaar en konden ze weer verder zwemmen.

Dieper water

Uiteindelijk trokken de dolfijnen steeds verder naar het zuiden waar ze in dieper water terecht kwamen. Daardoor werden de dieren rustiger en werd het zwemgedrag ook weer wat beter. Toen de dolfijnen een diepere geul bereikten die naar de Noordzee stroomt, raakten de dieren in de duisternis uit het zicht. Hopelijk hebben de dolfijnen de ondiepe Waddenzee dus verlaten. 

Gewone dolfijn

De dolfijn en het kalfje die langs de Waddendijk zwommen, zijn gewone dolfijnen. Deze dolfijnen leven vooral in tropische tot gematigde warme wateren, maar in de Noordzee worden ze soms ook gezien. Ze zwemmen meestal in relatief diep water, dus minder vaak langs de kust. De ondiepe Waddenzee is geen goede plek voor deze dolfijnen. Eerder dit jaar zwom er nog een gewone dolfijn in de haven van Harlingen. Dat dier vond uiteindelijk ook zijn weg weer terug naar zee.

Bekijk video: https://youtu.be/HQ5FAMsQAxI

Gewone dolfijn met kalf bij Waddenzeedijk
Dolfijnen bij ondiepte
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 15 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3