De speulers haken in 2011 fanatiek in op het artikel 'Rust en ruimte in De Koog'.
De speulers haken in 2011 fanatiek in op het artikel 'Rust en ruimte in De Koog'.

Genieten van de stilte (J. Schepers)

Algemeen

Het is 12 december 2011, mijn eerste Oude Sunderklaas in De Koog. Het is drie dagen na het artikel 'Rust en ruimte in De Koog' dat in slechte aarde is gevallen bij een deel van de inwoners. Nu bijna twee jaar later snap ik de irritatie en kijk ik anders tegen dingen aan, toch sta ik nog achter wat ik toen schreef. 'Hoe ziet een nieuweling De Koog in de winter?'

Vrijdag wandel ik door De Koog, in twee jaar toch mijn dorp geworden. Het is Struûn en de focus ligt op Den Burg. De straten in de badplaats zijn leeg en de kroegen zijn stil. Het is half negen en ik neem plaats aan de stamtafel van De Jutter, mijn stamkroeg. We zitten er met vijf man, inclusief de barman. Twee jaar terug zou ik gedacht hebben: 'wat een stilte', nu denk ik 'wat heerlijk rustig'. Na een drukke zomer is het heerlijk om, zonder voor je voeten lopende toeristen, snel op de gewenste locatie te kunnen komen. 'Het is de eerste avond dat het rustig is, we kunnen het hebben', zegt Tjeerd (de eigenaar). Het is pas vroeg, rond 1 uur 's nachts loopt de kroeg alsnog vol. Is het in de zomer al 's middags druk en staat de muziek hard, nu is er tijd voor elkaar. Goede gesprekken en dom geouwehoer wisselen elkaar af. Het is dat deel van de kritiek op mijn artikel dat ik nu beter begrijp. Ondanks dat veel Kogers er nu om kunnen lachen, zijn er nog steeds mensen die boos beginnen te kijken als weer iemand het artikel oprakelt. 'Dat was echt een heel slecht artikel Job, je moest gewoon De Koog hebben. Gelukkig schrijf je tegenwoordig ook positief over ons', moppert één van de vaste gasten laatst nog.

Wat destijds in ieder geval geslaagd is, is het schrijven van een prikkelend artikel. Ik werkte die bewuste Ouwe Sunderklaas in De Koog en het artikel kreeg ruim aandacht. Ik zou met niet verdiept hebben in het leven in De Koog, ik zou alleen maar voor in de straat zijn geweest en ik heb bewust een regenachtige dag gekozen om De Koog in een slecht daglicht te stellen. Het zijn kritieken die op straat voor mijn voeten gegooid werden en via de mail, de telefoon en persoonlijke bezoeken binnenstroomdem op de redactie. Het was tenminste direct duidelijk wie ik was en met veel van de personen die mij aan de schandpaal wilden nagelen ben ik inmiddels bevriend. Ik heb in die twee jaar mijn woorden niet teruggenomen, omdat ik er nog altijd achter sta. De Koog is het lelijkste dorp van Texel, maar wel verreweg het gezelligste. Ik heb een jaar in Den Burg gewoond, maar voor mij is De Koog de enige bestemming. Hoewel ik aan het eind van de winter uitkijk naar drukte, waardeer ik de rust en de gezelligheid die De Koog nu biedt.

 

Job Schepers

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2