Het plan van Sjoerd Groeskamp.
Het plan van Sjoerd Groeskamp. Foto:Sjoerd Groeskamp

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Film over Noordzeedijk Sjoerd Groeskamp

Algemeen

Illustrator Veerle van Herk van de Rotterdamse kunstacademie is bezig een film te maken over het plan van Sjoerd Groeskamp uit Den Hoorn om een ruim 600 kilometer lange dijk rond de Noordzee aan te leggen.

Van Herk raakte tijdens haar afstuderen aan de Willem de Kooning Academie geïnspireerd door het verhaal van Groeskamp, oceanograaf op het NIOZ. Ze maakte een plan voor een korte, absurdistische film waarin het verhaal van de Noordzeedijk wordt verbeeld.

Het gaat om een plan van Groeskamp om de gehele Noordzee met een paar stukken dijk tussen Groot-Brittannië en Frankrijk en tussen Groot-Brittannië en Noordwegen te scheiden van de Atlantische Oceaan. Op die maner kan een deel van Europa beveiligd worden tegen stijging van de zeespiegel. Hij maakte het plan niet om het morgen al uit te voeren, maar wel om de impact van de zeespiegelstijging tastbaar te maken.

Bedoeling is dat kijkers in de film door de ogen van een Noorse verteller zien hoe Nederland begint met het grootste bouwproject aller tijden.

De 23-jarige Van Herk is met haar filmplan inmiddels afgestudeerd aan de kunstacademie, maar als gevolg van de coronacrisis was het nog niet tot de verfilming zelf gekomen. Ze is een crowdfundingsactie gestart om alsnog aan de benodigde financiën te komen.

Afbeelding
Schouw sloten begint op 16 oktober Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 21 september 2023 Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Negen verenigingen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 19 uur geleden 2
Afbeelding
Thijssehuis gaat definitief door Politiek 21 sep., 07:30 58
Afbeelding
Texelaars voltooien 'Hoek tot Helder' Algemeen 20 sep., 19:11 9
Afbeelding
Instrumentale oriëntatie voor kinderen bij Artex Algemeen 20 sep., 14:53
Afbeelding
Zorgen in regio over afsluiting Kooybrug Algemeen 20 sep., 14:00 2
Afbeelding
Kookcursus voor mannen Algemeen 20 sep., 09:00 30