Ramon Schneiders en Frida en Willem Jan Kraanen voor hun nieuwe outdoorwinkel Inish in Oudeschild.
Ramon Schneiders en Frida en Willem Jan Kraanen voor hun nieuwe outdoorwinkel Inish in Oudeschild. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Outdoorwinkel Inish een veelzijdig avontuur

Algemeen

Let the adventure begin. De slogan van Inish, de nieuwe winkel in outdoor & citywear die Frida en Willem Jan Kraanen en Ramon Schneiders in Oudeschild zaterdag 1 augustus openen kreeg een dubbele betekenis: Naar buiten, het avontuur tegemoet, maar ook gedurfd ondernemerschap in coronatijd.

Buurmans winkel komt maar één keer vrij. Dus toen overbuurman Jan van der Star Frida en Willem Jan het pand van voorheen Bets Fietsen (nu aan de Vlamkast) aanbood, pal naast hun eigen Texelana winkel, namen ze dat serieus in overweging. “Ik ging vroeger graag met mijn rugzak op pad. Het is altijd een droom geweest nog eens een outdoor-zaak te openen”, vertelt Willem Jan. “Maar dan wel kleding, schoenen en andere spullen van duurzame kwaliteit, in het verlengde van de wolproducten van Texelana. En eigentijds.”

Actieve mensen

Frida: “Kleding waar onze gasten, maar ook de Texelaars mee uit de voeten kunnen. Veel Texelgangers zijn actieve mensen. Ze zijn vaak buiten, wandelen, fietsen en noem maar op en kleden zich daar op. Voor hen bieden we een mooie outdoor- en citycollectie. Bij de keuze van merken hebben we met name gekeken naar de duurzaamheid. Veel gebruikte grondstoffen zijn van gerecycled basismateriaal, denk aan regenjassen van gerecyclede visnetten of gekleurd met walnootschillen, een restproduct. We hebben ook gezocht naar merken die hier niet gangbaar zijn. Zoals Jack Wolfskin, Ternua, Tentree, Elkline en Champion voor de jeugd.”

Willem Jan: “Aanvankelijk was het idee dat we in februari 2021 open zouden gaan. Maar door corona kwam het in een stroomversnelling. Nu het er naar uitziet dat het seizoen opschuift naar het tweede deel van dit jaar, hebben we in overleg met Jan (van der Star) en Bets besloten de opening naar voren te schuiven.”

We vullen elkaar aan. Wat Willem Jan bedenkt, maak ik

Corona leidde tot nóg een verandering: Frida en Willem Jan zijn voor Inish een compagnonschap aan gegaan met Ramon Schneider. Hun overbuurman in Oosterend was voor zijn klusbedrijf al kind aan huis bij Texelana, waarvoor hij timmer- en andere werkzaamheden verrichtte. “We vullen elkaar aan. Wat Willem Jan bedenkt, maak ik.” Ook deelt hij als oud-marinier de passie voor outdoor. Willem Jan: “Vanuit zijn verleden heeft Ramon veel kennis over outdoortechniek en -materialen.”

Corona gaf de aanzet tot het partnerschap. Frida: “Corona heeft er behoorlijk ingehakt”, doelt ze op de effecten op Texelana, met winkels in Oudeschild, Den Burg en De Koog, toen de boel “op slot” ging. “Nadat we van de eerste schrik waren bekomen, hebben we snel geschakeld. We zijn open gebleven en hebben met z’n allen de schouders eronder gezet. We zijn apentrots op ons hele team.”

Als dit voorbij is, moet onze nieuwe winkel er staan

Willem Jan: “Als ondernemers zien we ook nieuwe kansen en zeiden tegen elkaar: Als dit voorbij is, moet onze nieuwe winkel er staan. Door de hectiek rond corona beseften we dat we iemand, met veel ervaring en persoonlijkheid als Ramon heel goed in onze organisatie past en boden hem het partnerschap aan.” Ramon: “Het kwam op het juiste moment, ik was toe aan wat nieuws.”

Toen het besluit was genomen om op 1 augustus te openen, stortten ze zich op de inrichting van de nieuwe winkel. In enkele maanden tijd zijn de indeling en interieur volledig op de schop gegaan, met als resultaat een stijlvolle outdoorzaak. De ruimte in het pand om naar boven en naar achter uit te breiden, zal later worden benut. Inish (Gealic voor eiland) gaat zeven dagen per week open, 365 dagen per jaar. Ramon staat er in principe vijf dagen in de week, afgewisseld door onder andere Frida en Willem Jan.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 4 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45