Afbeelding
Foto: Job Schepers

Teugels op Texel aangehaald

Algemeen

"Omdat we merken dat het allemaal wat losser wordt, worden de touwtjes op Texel aangehaald. Dit gaan we onder meer doen door het inzetten van boa's in zaken waarvan we denken dat men ondanks waarschuwingen de zaken nog steeds niet op orde heeft en worden politie-agenten in burger ingezet." Dat maakte burgemeester Uitdehaag zojuist bekend op een persconferentie. Ook gaan de nieuwe gastheren van de anderhalvemetersamenleving op straat weer strenger controleren. Boetes zijn in alle gevallen het allerlaatste redmiddel.

De gemeente heeft het besluit genomen na overleg met de samenwerkende partijen als VVV Texel, TOP, de ondernemersverenigingen van Den Burg en De Koog, Koninklijke Horeca afdeling Texel en geluiden vanuit de samenleving. Ook heeft de burgemeester constant contact met de huisartsen.

In een speciaal belegde persconferentie gingen de samenwerkende partijen met de pers in gesprek. "Ik wil nogmaals benadrukken dat het in het algemeen goed gaat, maar dat wil niet zeggen dat ik de problemen niet zie. Er zijn een aantal zaken die waarschuwingen hebben gehad en in veel gevallen zijn die ondernemers daarmee aan de slag gegaan. Ik zie echter ook dat er een aantal (vooral) horecazaken zaken zijn waar het ondanks waarschuwingen het nog steeds niet goed gaat. Daarom gaan we gericht BOA's inzetten", legde de burgemeester uit. Hij wilde hierbij niet ingaan op zaken die genoemd werden. 

Op de vraag of het een niet een duidelijk signaal was geweest om een zaak een boete te geven, reageerde de burgemeester met een duidelijk 'Nee'. De burgemeester leek zich een aantal keren flink te ergeren aan vragen van de pers en vond dat hem woorden in de mond werden gelegd. "Je stelt nu dat er niet is opgetreden, dat is niet waar. Er zijn alleen geen boetes uitgedeeld. Het is ook niet zo dat er geen maatregelen zijn genomen om er het uiterste aan te doen. Maar wanneer zaken het heel gewoon goed doen, ga ik ze niet verplichten mensen die naar binnen willen te registreren. Het moet ook werkbaar blijven. Dat dit in andere gemeenten wel wordt verplicht door burgemeesters is niet in lijn met landelijke regels en is voor hun rekening."

Strikt genomen is er geen horeca mogelijk, als je alle regels exact na wilt leven. Soms staan mensen even op om elkaar spontaan te begroeten. Dat moet ook kunnen, vind ik. Maar als het te lang duurt, wijzen wij mensen er wel op

Henk Weijschede van de ondernemersvereniging van De Koog gaf aan dat het niet uitdelen van boetes ook een verzoek is geweest vanuit de ondernemersverenigingen. "We doen er alles aan om de regels zo goed mogelijk te volgen en we blijven constant met ondernemers in gesprek. Er zijn echt waarschuwingen geweest en iedereen doet zijn stinkende best. Maar boetes zijn ook wat ons betreft echt het laatste middel." De burgemeester liet desgevraagd weten dat wanneer er de komende weken wel boetes uitgedeeld gaan worden, deze kunnen oplopen tot wel €10.000,-. In de horeca mag niet gedanst worden en moet men blijven zitten. Ook mogen er niet teveel mensen naar binnen. Volgens Co Vermue wordt er onder meer aangeraden om de soort muziek en het volume hierop aan te passen. "Strikt genomen is er geen horeca mogelijk, als je alle regels exact na wilt leven. Soms staan mensen even op om elkaar spontaan te begroeten. Dat moet ook kunnen, vind ik. Maar als het te lang duurt, wijzen wij mensen er wel op." 

Personeel heeft het zwaar

Co Vermue sprak namens de ondernemersvereniging van Den Burg ook toerist en Texelaar aan op hun eigen verantwoordelijkheid. "Personeel heeft het zwaar en dan spreek ik met name even voor horecapersoneel. Als ik collega's spreek hoor ik van personeel dat soms bijna huilend in de keuken komt vanwege de verwensingen die ze krijgen. Dan heb ik het niet over één collega, maar veel. Tel daar het personeelsgebrek bij op, ja, het is echt zwaar. Het is een plicht van mensen om zich te gedragen."

Michel Gregoire sprak namens TOP uit dat de afgelopen weken in veel gevallen goede weken zijn geweest voor ondernemers, maar dat mensen losser werden. "Ik zie dat ook in mijn eigen winkel en argumenten als 'Als we hier onze handen moeten ontsmetten, kopen we niets' en 'Jullie leven anders wel van het toerisme' zijn geen zeldzaamheid. We moeten het echt met zijn allen blijven doen. Vanuit TOP proberen we ondernemers constant te blijven informeren over maatregelen De drukte was zo groot dat we het soms als ondernemers niet onder controle kregen en we willen die controle wel houden. Daarom zijn wij het er ook mee eens dat de touwtjes worden aangehaald, onder meer met de nieuwe gastheren."  

Niet heel veel drukker


KADO Texel.nl

VVV-directeur Frank Spooren gaf aan dat het inderdaad druk is. "Het eiland zit vol en dat zal de komende weken ook zo blijven. Na half augustus zal het echter naar verwachting ook weer iets rustiger worden. De cijfers laten echter ook geen heel groot verschil zien ten opzichte van vorig jaar. Een verandering is wel dat het veel meer Nederlanders zijn. Mensen gaan in eigen land op vakantie. Zo'n kwart van de toeristen is Duits, normaal zijn dat er veel meer."

Spooren wijst er wel op dat men ook niet moet doorslaan in de toon op sociale media. "Het kan ook leiden tot imagoschade om de langere termijn, daar moeten we heel voorzichtig zijn. Wel merken we dat we ook bij de VVV steeds meer vragen krijgen of het veilig is op Texel. En dat is het. De TexelmapApp is al 100.000 keer gedownload. De app heeft ook zijn beperkingen, daar ben ik eerlijk in. Als mensen zich niet aanmelden, wordt het niet geregistreerd. De app is verbeterd. We krijgen nu ook input van de gastheren, boa's en politie. Als wij signalen krijgen dat het op een bepaalde plek wel heel druk is, kunnen wij dat vanaf de achterkant van het systeem invoeren."

Volgens Spooren zit de ervaringen van drukte ook voor een deel in het aantal toegenomen vervoersbewegingen. "Mensen gaan meer met eigen auto, omdat ze op weg naar Texel niet uren bij elkaar in één auto willen zitten. Dit zorgt voor meer auto's. Daarnaast kan een Ecomare bijvoorbeeld maar 500 man binnen hebben, in plaats van de 2.000 vroeger. Die mensen verspreiden zich over het eiland. Ook zijn er minder evenementen en markten, waardoor meer mensen naar dezelfde plekken gaan."

Tegenstanders

De burgemeester gaf nog aan dat hij bijna dagelijks mail krijgt van Texelaars. "Maar dat zijn niet alleen mensen die vinden dat het te druk is, dat zijn ook mensen die vinden dat ze in hun vrijheden worden beperkt. We zitter er met zijn allen bovenop, maar moeten echt samen de richtlijnen blijven volgen om het virus buiten de deur te houden."

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 13 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1