Het jonge bruinviskalfje.
Het jonge bruinviskalfje. Foto: SOS Dolfijn

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Bruinviskalfje levend aangespoeld op Texel

Natuur

Op het strand ter hoogte van paal 16 op Texel is woensdagmiddag een levend bruinviskalfje van slechts een paar weken oud aangespoeld.

Omstanders probeerden het dier volgens Stichting SOS Dolfijn terug in zee te krijgen, maar de bruinvis spoelde daarna opnieuw aan op het strand.

Toen het dier voor de derde keer aanspoelde, waren dierverzorgers van Ecomare aanwezig met een speciale transportkist om zich over de jonge bruinvis van ongeveer 80 cm groot en 9 kilo zwaar te ontfermen.

Zij constateerden ter plekke dat het dier zonder de moeder in de buurt geen overlevingskansen had. SOS Dolfijn: "De eerste levensmaanden drinken de bruinvissen uitsluitend vette moedermelk en in een periode van zes tot negen maanden vanaf de geboorte leert het hoe te overleven in het wild en te jagen op vis. Er was dan ook geen andere optie mogelijk dan een dierenarts verzoeken het bruinvisje te laten inslapen omdat het moederdier niet gezien werd. Onderweg naar de dierenarts bezweek het jonge dier al."

De jonge bruinvis wordt overgebracht naar de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht, zodat de oorzaak van de stranding en het overlijden kan worden achterhaald. "Daar wordt al enkele jaren uitgebreid onderzoek gedaan op dode bruinvissen. Dit onderzoek wordt gedaan in opdracht van het ministerie om zo te achterhalen waardoor er jaarlijks honderden bruinvissen dood aanspoelen op de stranden."

Volgens SOS Dolfijn lijkt het aantal levend aangespoelde kalfjes dit jaar hoog te liggen. "Of dit daadwerkelijk zo is, kan na afloop van het geboorteseizoen dat loopt van mei tot en met augustus worden onderzocht door strandingsdata van voorgaande jaren met elkaar te vergelijken."

Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 uur geleden
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6
Storm op komst.
De Lezersfoto - Slecht weer op komst Algemeen 21 apr, 08:00
Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 20 apr, 12:30 7