Het centrum vorige week maandag.
Het centrum vorige week maandag. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Partijen tevreden over gang van zaken

Algemeen

Het is erg druk op Texel, maar over het algemeen gaat het wel goed. Dat stellen de samenwerkende partijen VVV, TOP, KHN Texel, de ondernemersverenigingen en de gemeente over afgelopen week.

"Het beeld van afgelopen week is ongeveer gelijk aan dat van vorige week: het is erg druk, maar over het algemeen gaat het goed. Wel hebben drie horecagelegenheden een officiële waarschuwing ontvangen", laat de gemeente weten.

Uit eigen waarneming van de redactie blijkt dat het aanhouden van de anderhalve meter op straat in Den Burg niet haalbaar is, ook het aan de juiste kant van de staat lopen is bij een steeds groter deel van het winkelend publiek schijnbaar onbekend. Handhaving op straat is zelden aanwezig.

De sfeer in het centrum van De Koog en Den Burg is overigens prima. Ondanks dat het overal druk is, zijn de meeste ondernemers zeer alert op de naleving van de coronamaatregelen. "Bijvoorbeeld bij supermarkten wordt het aantal aanwezigen weer nauwkeurig geteld en moeten mensen buiten wachten terwijl het binnen rustig is", stelt de gemeente in de update. Toch blijkt in diverse supermarkten - op verschillende momenten -dat het advies om alleen boodschappen te doen verwatert. 

Horeca

In de horeca kost het soms moeite om de coronamaatregelen te handhaven. Drie horecagelegenheden hebben de afgelopen week een officiële waarschuwing gekregen voor het niet correct naleven van de regels, er wordt niet aangegeven over welke dorpen dit gaat. Gedurende de hele coronaperiode hebben nu zes bedrijven een dergelijke waarschuwing ontvangen.

Het aantal auto’s dat door TESO is overgezet is nagenoeg het zelfde als vorig jaar in dezelfde week. De Texelmap-app die laat zien waar het rustig en druk is op het eiland wordt steeds vaker gedownload: de afgelopen week 16.800 keer, totaal staat het aantal downloads op 70.000 keer. Het aantal gebruikers afgezet naar het aantal bezoekers laat een dekkingsgraad zien van ongeveer 40 procent. Dit overtreft de verwachtingen.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30