Katja in Sydney.
Katja in Sydney. Foto: Eigen foto

Katja down under

Column Blogs

Texelaar Katja Schraag (24) vertrok in februari naar Australië en schrijft de komende tijd één keer per maand een column over haar avonturen. Katja is er ien van Frank en Bianca Schraag uit De Koog. Katja schreef enkele jaren geleden ook al columns voor deze krant.

“Tot over 6 maanden!”, riepen de uitzwaaiers op Schiphol.

“Tot over een paar jaar!”, dacht ik.

Begin februari vertrok ik van het ene eiland naar een ander eiland zonder plan of doel. Ondertussen zit ik bijna vijf maanden Down Under en hoewel ik planloos vertrok, had ik nooit kunnen voorspellen wat er allemaal ging gebeuren. In een aantal columns breng ik jullie op de hoogte van mijn avontuur.

Kangoeroes op surfplanken en zongebruinde mensen op blote voeten - is niet was je je van Sydney moet voorstellen. Na een reis van ongeveer dertig uur liep ik als een gejetlagde zombie teleurgesteld tussen de wolkenkrabbers, gesjeesde mensen in pak en koffies van 6 dollar. Ook deelde ik mijn kamer in het hostel met een Chinees meisje dat heel graag naar huis wilde, maar vast zat doordat er geen vluchten meer naar China gingen. Daarnaast was ze ook werkloos, omdat geen Australiër haar nog durfde aan te nemen. Ze overwoog daardoor om in een stripclub te gaan werken. “Leuk”, zei ik ongemakkelijk: “Daar ontmoet je vast veel.. interessante mensen.”

Welkom in Australië, ik zag de reis - zoals je je misschien kunt voorstellen - helemaal zitten. Een paar vrienden van mij wonen in Sydney en zij namen me op sleeptouw deze eerste week. Onder hun leiding zag ik de mooiste stranden en de tofste buitenwijken en mijn beeld veranderde snel. Het kon misschien ook zijn omdat ik mijn slaaptekort inhaalde. Sydney voelde als vakantie.

Naast vakantie vieren, regelde ik een Australisch telefoonnummer (niet van een sexy surfer, maar een telefoonnummer voor mezelf), ik opende een bankrekening en deed een aanvraag voor een btw-nummer. Dit deed ik omdat er gewerkt moest worden. Australië is nogal duur om te bereizen: in de pub betaal je al snel 17 dollar voor een bier, drie paprika’s en een broccoli zijn samen 20 dollar en begin hier niet met roken, want met het geld dat je daaraan kwijt bent kun je ook een heel gezin een jaar voeden.

Dat werken moest gebeuren in kunstzinnig, kleurrijk en bruisend Melbourne. Dus van metropool ging ik naar metropool en daarmee kreeg ik het voor elkaar om de eerste zes weken geen kangoeroe, koala of bosbrand te zien.

Katja Schraag

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 7 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 10 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 13 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 14 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00