Het parcours van de Texel Halve Marathon, één van de routes op
Het parcours van de Texel Halve Marathon, één van de routes op "Lopen voor een Koopje". Foto: Bron: De Zestig van Texel

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Lopen voor een koopje

Sport

De Negen van Texel, de Elf, de Dertien, de Halve Marathon of de Zestig en andere routes over Texel die zijn uitgestippeld voor hardlopers. Een initiatief van De Zestig van Texel. De routes zijn onder de titel "Lopen voor een koopje" via GPS te downloaden.

Texel is momenteel ongekend populair onder Nederlandse vakantiegangers die er voor kiezen om in eigen land te blijven. Veel accommodaties zijn al voor maanden volgeboekt. Wat betreft wedstrijdjes hebben de hardlopers onder de zomergasten vooralsnog pech: de wekelijkse loopjes op het strand en in duin en bos blijven afgelast. En ook de vermaarde Texel Halve Marathon met start vanaf de veerboot gaat eind september niet door. Toch hoef je als hardloper niet thuis te blijven.

Atletiekvereniging Texel heeft een tiental routes op afstandmeten.nl ingevoerd om de ‘overkantse’ hardloper bij een eendaags bezoek te voorzien van een mooie trainingsronde op het eiland. De lengtes variëren van 8 tot 60 km en de routes gaan door of langs prachtige natuurgebieden. Texel is groot en op de beschreven routes waan je je op veel plaatsen (bijna) alleen. "Echt voor de liefhebber van landschapslopen of trails, die het wedstrijdelement niet belangrijk vindt en zich graag laat inspireren door een nieuwe omgeving." De routes zijn dan ook voor enkelingen of duo’s of trio’s bedoeld.

Het is voor lopers van de langere afstanden handig om een begeleider op de fiets te hebben, die proviand en bagage kan vervoeren. Er zijn, anders zoals bij georganiseerde evenementen zoals de Halve Marathon en de Zestig van Texel, geen voorzieningen, waardoor het voor duurlopers op een een vrij Spartaanse onderneming zou kunnen uitdraaien. Op de meeste routes kom je niet langs benzinepompen of winkels en er zijn geen verzorgingsposten en geen kleedkamers met douches.

Alle routes beginnen op de veerhaven van Texel en de helft eindigt daar ook, de andere helft eindigt in Den Burg, waar men de bus kan nemen terug naar de boot. Na invoer van de gps-coördinaten van een route in het hardloophorloge, is verdwalen uitgesloten. Bekende lopen als de 21,1 km en de 10 km van de Texel Halve Marathon zitten bij de routes, maar ook nieuwe routes met namen als De Acht, De Negen, De Elf, De Dertien, De Zestien en De Dertig van Texel.

De hardlooproutes, die natuurlijk ook kunnen worden gewandeld zijn te vinden en downloaden op de website https://dezestigvantexel.nl/lopen-op-texel-voor-een-koopje/

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 5 uur geleden 6
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 7 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 10 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 19 apr, 16:00
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 19 apr, 15:35 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10